Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripreme za snježnu kraljicu

Snježni kraljevi paze da sve bude spremno za utrke 4. i 6. siječnja

Snježna kraljica
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/4
20.12.2013.
u 14:30

Najveći je problem što za umjetni snijeg troše više vode nego što je dobiju, a čekaju temperature ispod nule da bi do kraja zabijelili stazu

Što je bliža jedna od najgledanijih skijaških utrka, svjetski kup Vip Snow Queen Trophy, to tim koji je zadužen za zasnježenje i cjelokupnu organizaciju nemirnije spava.

Ovise o vremenskim uvjetima, gotovo svake godine dogodi se nešto nepredvidivo, zbog čega moraju brzo reagirati kako bi 4. i 6. siječnja sve bilo spremno za muški i ženski slalom.

Nova godina na stazi

– Jedne je godine u noći prije utrke napadalo 40 centimetara snijega pa smo u dva ujutro micali kolce koje skijaši obilaze i bacali snijeg u šumu – kaže Igor Žiljak, voditelj ski-staza i zasnježenja na Sljemenu, te dodaje da je utrka počela nekoliko sati poslije. Potrebna su dva do tri sata da se prođe svaki top, njih 34, koliko ih je postavljeno na Crvenom spustu, a obilaze ih svakih sat vremena, dok rad i svaki kvar kontroliraju uz pomoć sustava koji je povezan s računalnim ekranom u sjedištu zaposlenika. Najveći je problem, kaže Žiljak, nedostatak vode od koje se stvara umjetni snijeg.

– Opskrbljujemo se iz jezera od 4700 kubika. Dotok je vode 25 litara po sekundi, a mi u sekundi potrošimo 80 litara pa jezero potrošimo u jednom danu i noći, a puni se dva dana – kaže Žiljak te dodaje da nije neobično da Novu godinu dočekaju upravo na Crvenom spustu.

– Zadnji je to dan da se staza poravna pa se često s ekipom iz Skijaškog saveza sretnemo na pola staze, otvorimo šampanjac i nastavimo s poslom – kaže Žiljak, dok šef Snježne kraljice Reno Fleiss dodaje da mora biti minimalno 30 centimetara podloge kako bi kolce mogli ušarafiti u snijeg, a ne u zemlju. Prvog siječnja počinju postavljati mrežu i zaštitnu ogradu, a dan prije određuje se kurs staze i postavljaju se kolci kako bi je natjecatelji mogli proći.

Humanitarne akcije

Hrvatski skijaški savez nastavlja i s humanitarnim akcijama koje su pokrenuli u sklopu Snježne kraljice prošle godine pa će tako utrku gledati i 150 štićenika iz četiriju dječjih domova na području Zagreba, a u suradnji s Hrvatskim školskim športskim savezom na utrke dolazi još 600 učenika. Proširen je i volonterski program pokrenut prije dvije godine u sklopu kojeg će na utrkama sudjelovati 20 volontera iz Zagreba, Rijeke, Osijeka, Varaždina i Splita.

Gledatelji će, kao i svake godine, na Krumpirištu i Erberovu putu do isteka zaliha uživati u grahu s kobasicom, hot-dogu, sendvičima, vodi i bezalkoholnim pićima, čaju, grickalicama te čokoladicama, a sva hrana ulazi u cijenu ulaznice. Osiguran je i prijevoz organiziranim autobusima, dok dolazak automobilom na Sljeme nije moguć. Vozni red može se pogledati na http://www.vipsnowqueentrophy.com.

Komentara 1

AM
ameris
15:30 20.12.2013.

"snježni kraljevi"...ma baš .Opet su to samo otimači sljemenskih staza Zagrepčanima .To su "snježni sponzori" svojih sineka i kčerkica,elitmani dvadesetak obitelji i njihovih bogatih sponzora u najsiromašnijoj evropskoj državi."Snježni kraljevi" ne bi dozvolili da njihovo kraljestvo nema ni j ej e d n e žičare.Oni su kraljevi magle oko TV tornja na Sljemenu koji nam tu maglu već godima serviraju kao "neviđeni doživljaj"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije