navigacija ZG Vijesti 42
Smetali su?

Studenti morali ugasiti ZETcheck, aplikaciju točniju i bolju od ZET-a

Besplatna mobilna aplikacija prikazivala je točno vrijeme dolaska autobusa i tramvaja na više od 1600 stanica, a u mjesec dana preuzelo ju je 19.193 korisnika. Tvrtka koja održava ZET-ov sustav onemogućila je pristup podacima

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

ZETcheck android aplikacija koja pokazuje stvarno i točno vrijeme dolaska ZET-ovih tramvaja i autobusa, i koja je u samo par dana ostvarila nekoliko tisuća preuzimanja, više nije u funkciji.

Mladi student FER-a Ivan Jurin, uz pomoć pet svojih kolega, prije više od mjesec dana osmislio je aplikaciju, kazao je tada, pouzdaniju i bolju od ZET-ovih displeja jer u sekundu prikazuje vrijeme, pa samim time olakšava korištenje javnog prijevoza i što je najbitnije – smanjuje kašnjenje.

Iz ZET-a, naime, kažu da su autori aplikacije neovlašteno koristili izvor informacija od tvrtke koja im održava sustav i tako narušavali njihov rad.

– Ubrzo nakon što je aplikacija postala dostupna široj javnosti, zabilježeno je opterećenje poslužitelja koji sustav koristi, a u postojećoj konfiguraciji sustav nije predviđen za takvu namjenu. ZET je vlasnik informacija, ali ne i protokola kojim su se informacije distribuirale vanjskim korisnicima – istaknuo je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

ZETcheck je djelomično remetio rad servera zbog puno korisnika, ali to ne bi bio problem ako ZET nabavi jači server

Ivan Jurin

autor aplikacije

Tvrtka koja održava sustav onemogućila je stoga jučer pristup neovlaštenim aplikacijama.

– Mi smo im se javili jer smo htjeli surađivati, ali rekli su nam “ne”. Postavili su šifru na server i podaci više nisu javni – komentirao je autor aplikacije Ivan Jurin te dodao kako je svjestan da je ZETcheck djelomično remetio rad servera zbog velikog broja korisnika, ali smatra, kaže, da to ne bi bio problem ako ZET nabavi jači server.

Aplikacija se, podsjetimo, mogla besplatno preuzeti u Google Play trgovini, obuhvaćala je 1600 stanica, sve dnevne i noćne linije, a sudeći prema reakcijama korisnika i odličnoj ocjeni na Google Playu, u kratkom je roku postala jedna od najpopularnijih kada je riječ o javnom prijevozu.

Za građane odlična ideja i spas od kašnjenja na posao, ispit ili na važan sastanak. Iz ZET-a kažu da im je žao što autori s njima nisu kontaktirali prije puštanja aplikacije u optjecaj.

– Kada za to budu ispunjeni preduvjeti, svojim ćemo putnicima ponuditi praktične informacijske alate za kvalitetniji prijevoz i planiranja putovanja, na čemu intenzivno radimo. Međutim, učinit ćemo to na legalan način – poručio je glasnogovornik ZET-a Jurić.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (16 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

56
Registracija
 • horton horton

  29.04.2014 u 15:26h

  Prije nekoliko godina na sličan je način onemogućena jedna korisna web stranica s pozicijama ZET-ovih tramvaja i Jurić je tada u medijima najavio kako će ZET uskoro ponuditi svoju. Par godina kasnije... i dalje samo ukida tuđe besplatne ideje.
  33 70% 14
 • ludi kekec

  29.04.2014 u 17:19h

  ne kužim čemu se ovi likovi čude - bespravno su koristili tuđe podatke (i novce) za svoju aplikaciju i ometali rad zetovog servera. i sada predlažu zet-u da kupi novi server!!! zato da bi ONI mogli koristito svoju aplikaciju. tko je tu lud? neka si kupe server, kupe prava na korištenje podataka (koje netko skuplja) i rade što ih volja za SVOJE novce.
  31 66% 16
 • dmitrecic

  29.04.2014 u 15:59h

  Trebali su autoru aplikacije dat ponudu za otkup, i iskoristit gotovo rješenje. Idioti. Ovako će uložit 5x više na razvoj (ako će uopće uložit u tako nešto) nego bi autor aplikacije pristao (siguran sam). A i autor je mogao malo doraditi ideju, pa recimo umjesto da se 10.000 korisnika (karikiram) direktno preuzima podatke sa servera ZET-a, autor je mogao napraviti da se jednom u minuti skidaju podaci sa ZETovog servera na njegov server, pa aplikacija da preuzima podatke sa njegovog servera. Rasteretio bi ZETov server, aplikacija bi radila sa točnosti od minute, i svi sretni.
  25 83% 5
 • goran.grdjan goran.grdjan

  30.04.2014 u 17:59h

  Umjesto suradnje , eto Vam FER-ovci šamar. Stara zatucana shvaćanja, nije ni čudo kaj nam je sve u banani.
  0 0% 0
 • baba44713 baba44713

  30.04.2014 u 13:07h

  Pa dobro tko je ovdje lud? Bez pitanja su se spajali na tuđi poslužitelj, i sada je drama kad vlasnik tog poslužitelja i tih podataka to ne dopusti. To je kao da vaš susjed prodaje (pardon, besplatno dijeli) vašu bežičnu mrežu za pristup internetu i onda ste vi bezobrazni ako tu mrežu zaštitite. Svašta.
  0 0% 0
 • Vrag Vražji

  30.04.2014 u 10:56h

  Ovi ZET moćnici rade sve protiv građana i korisnika njihovih usluga. Banda neškolovana i bezobrazna.
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare