Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi cjenik

Skuplji kremiranje, ukop i održavanje groba

Groblje
Foto: Marko Prpić/PXSELL
23.01.2015.
u 09:00

Direktorica groblja Ljerka Ćosić kaže da je tek podnesen zahtjev za povišenje cijena, ali da je donesena odluka da se ide u daljnju proceduru

Ukop, kremiranje i održavanje groblja uskoro bi trebali poskupjeti. Naime, kako doznajemo, uprava Zagrebačkog holdinga u srijedu je na sastanku ponovno zaprimila zahtjev od podružnice Gradska groblja za povećanje cijena usluga, koji je ovaj put upućen u daljnju proceduru.

Dugo bez poskupljenja

Razlog je neodrživo poslovanje zbog cijena koje se godinama nisu mijenjale, dok su cijene energenata konstantno rasle pa će tako, čini se, usluga ukopa, kremiranja i održavanja grobnog mjesta biti prva usluga koja će ove godine poskupjeti.

– Podnesen je tek zahtjev za poskupljenje i donesena odluka da se ide u proceduru s tim zahtjevom – kazala je kratko direktorica Gradskih groblja Ljerka Ćosić.

Iako nije htjela komentirati o kolikom je povišenju cijena riječ jer je, kako je kazala, prerano o tome govoriti, ono bi, kako je već pisao Večernji list, prema trogodišnjem planu poslovanja Zagrebačkog holdinga, odnosno projekciji poslovanja, bilo i do 30 posto.

A da su poskupljenja očito nužna govori i činjenica da su Gradska groblja 2014. godinu, prema prijašnjem planu, završila s gubitkom od milijun kuna, što je u odnosu na 2013. godinu gubitak od čak 1,7 milijuna kuna.

Tako bi se, prema računici, minimalna cijena ispraćaja i ukopa na gradskim grobljima trebala povisiti za 500 kuna, odnosno, prema cjeniku Gradskih groblja na kojima je minimalna cijena ukopa 2500 kuna, s povećanjem od 20 posto, najjeftinija usluga ukopa stajala bi tako tri tisuće kuna. Isto toliko, 20 posto, poskupjet će i kremiranje na gradskim grobljima.

Naviše će ipak poskupjeti usluga održavanja grobnog mjesta, 30 posto, odnosno trebala bi koštati 270 kuna.

Prema sadašnjem cjeniku, najskuplja godišnja naknada za održavanje groblja, koja pak ovisi o poziciji grobnog mjesta i groblju na kojemu je grobno mjesto, jest ona na Mirogoju, gdje za obiteljske grobnice iznosi do 150 kuna.

Skuplja od te naknade je ona za održavanje mjesta u velikom paviljonu, čija je cijena više od 900 kuna, dok u mauzoleju i u arkadama ova usluga košta oko 400 kuna. Na manjim grobljima ta naknada se plaća od 60 do 100 kuna.

Dodatne usluge

Cijena ukopa pak ovisi i o dodatnim uslugama poput odabira dvorane u kojoj će biti ispraćaj, s rasvjetom i zvukom ili bez toga, zastavom ili pokrivačem, dubini groba... Inače, podružnica Gradska groblja pod svojom nadležnosti ima ukupno 26 groblja diljem Zagreba.     

Komentara 23

JA
james49
10:06 23.01.2015.

Cijena smrti, postala je jako visoka i donosi dobru zaradu. Grobari svih vrsta imaju sve čimbenike u svojim rukama. Moraš dati da te zakopaju, makar i nemaš nofca. Ili ideš u zajedničku raku sa još desetak jadnika kad se sakupi dovoljan broj. I na kraju ti ni najbliži ne znaju gdje si!

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:14 23.01.2015.

Hm, znam da je taj čin, dakle odlazak drage osobe, trenutak u kojem nitko neče štedjeti, jer su se tako trenirali "običaji" stolječima. Kad ti grobar preko riti, zadnju grudu zemlje hiti, na buš više pil alkohol. Ljudi žele napraviti zadnju dobru gestu prema osobi koje više nema i potroše i ono što nemaju. Ali ovi naši grobarski "Maratonci trče posljednji krug", Topalovići, stvarno nemaju osječaja za ništa. Za krizu, pad cijena, štednju,pad cijena goriva, pad standarda, glad i ostale nedaće koje su pogodile naciju, nego samo žele nabijati cijene krvarine da bi njima bilo dobro. Znam da posao nije težak, samo moraš biti malo lud, ali ni jedna mušterija se nije žalila i to treba uzeti kao olakšavajuću okolnost kod nabijanja cijena kod obavljanja ovog posla. Treba zabraniti umiranje, dok se nacija ne stabilizira, jer mladi nemaju posao, a i bježe glavom bez obzira, tako da uskoro nikog neče ni biti za pokapanje, pa će lijepo svak ostati u svom stanu do stanja raspadanja, kad duša napusti tijelo. Baš optimistički, ne?

CR
crnaguja1950
10:52 23.01.2015.

u ovoj se državi ne isplati ni umrijeti jer te neće imat gdje pokopat,obzirom na cijene.neradnici iz gradskih poduzeća samo traže rupe kako bi mogli podić cijene,naravno,sve nauštrb nas koji moramo plaćat njihovo parazitiranje i nerad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije