Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesebičnost

Skupljali su hranu 
za siromašne, ali i novac za poplavljene

Volonteri
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
Autor
Sandra Golemac
23.09.2014.
u 15:00

Predstavljeni su rezultati projekta “Pokreni sebe, promijeni svijet” u kojem je sudjelovalo više od tisuću zagrebačkih srednjoškolaca

Skupljali su novac i hranu za siromašne, uređivali škole, družili se s djecom u vrtićima, posjećivali umirovljenike u domovima za starije i nemoćne, pomagali oboljelima od multiple skleroze i sve to – besplatno. Hrvatska mreža volonterskih centara predstavila je jučer rezultate projekta “Pokreni sebe, promijeni svijet” koji je pokazao da mladi hoće i mogu promijeniti loše navike našeg društva.

Glavni je cilj, naime, bio uključivanje mladih u društvene procese kroz volontiranje. Ove je godine, u sklopu projekta, ukupno u Hrvatskoj sudjelovalo oko šest tisuća volontera, a u Zagrebu njih više od tisuću, od čega najviše učenika srednjih škola.

Divan osjećaj

– Pred Božić smo stajali u dućanima s “košaricom dobrote” i predstavljali ljudima svoj projekt za pomoć siromašnima koji nisu imali za blagdanski ručak. Osobno smo im nosili prikupljene donacije. Tužno je vidjeti u kakvim sve uvjetima ljudi žive i na kraju je dobar osjećaj kada znate da ste nekome pomogli i barem nakratko uljepšali život – istaknula je 19-godišnja Lana Čehulić Mezar iz Srednje škole Bedekovčina, dok je njezin kolega Dean Herceg dodao kako nakon pet godina iskustva u volontiranju smatra da građani općenito nisu još dovoljno osviješteni o pomaganju drugima.

Nastavit će volontirati

Za razliku od njih, 18-godišnja Renee Mixich prvi je put volontirala ove godine.

– Imali smo akciju za kupnju diktafona kojim bi volonteri intervjuirali korisnike doma za starije i nemoćne osobe te akciju “Ruku iz džepa do plastičnog čepa” kojom smo prikupljali novac za poplavljena područja. Divan je to osjećaj jer postaneš svjestan da ipak nešto možeš promijeniti – kazala je učenica Škole za medicinske sestre Vrapče.

Škola koja se već godinama ističe po volontiranju jest X. gimnazija “Ivan Supek” koja je i u sklopu ovog projekta imala najviše volontera, njih čak 145, koji su odradili više od 600 volonterskih sati. Većina je učenika suglasna u jednome – i nakon školovanja nastavit će pomagati drugima, a već kroz razna predavanja svoja iskustva prenose nižim razredima kako bi ih potaknuli na isto.

– Volontirati sam počela kada sam shvatila da svijet mogu mijenjati počevši od same sebe – zaključila je učenica volonterka Antonela Barun.

Komentara 2

DU
Deleted user
11:17 24.09.2014.

Svaka čast! Dokaz da postoje i vrijedni i pametni mladi ljudi... iako, bojim se, sve manje takvih...

SA
samazg
21:39 24.09.2014.

Mladi iz SKAC-a (Studentski katolički centar) cijelo ljeto volontiraju u Gunji i okolo pomažući tim jadnim ljudima: kopaju, uređuju...Nijedan članak u novinama o njima ne pročitah. Zašto? Nije teško odgonetnuti.No, Božj eoko sve vidi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije