Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedno priznanje

Škola na Knežiji jedina u državi s halal certifikatom, koji jamči da je hrana u skladu s islamom

28.01.2015., Zagreb -  Svecana dodjela Halal certifikata Osnovnoj skoli Matije Gupca na Kneziji. Skolske kuharice koje su dobile halal certifikat. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
29.01.2015.
u 13:00


U OŠ Matije Gupca idu djeca 25 raznih nacionalnosti, iz cijeloga svijeta

U Osnovnoj školi Matije Gupca na Knežiji nema razlika ni diskriminacije. Nastavu pohađaju djeca gotovo 25 različitih nacionalnosti, vjeronauk i katoličke i islamske vjeroispovijesti održava se u istoj učionici, u kojoj je Kuran otvoren na stranici koja govori o dijalogu između kultura, a škola je jučer postala i prva u Hrvatskoj, ali i ovome dijelu Europe koja je dobila halal certifikat za prehranu.

75 godina rada

Radi se o certifikatu kojeg dodjeljuje Islamska zajednica i koji jamči da je hrana pripremljena u školi kvalitetna i dopuštena za pripadnike islamske vjeroispovijesti. –Zalažemo se za prihvaćanje različitosti na svakodnevnoj razini – rekla je Ljiljana Klinger, ravnateljica jedine internacionalne državne škole u gradu u kojoj se provodi nacionalni hrvatski program na hrvatskom i engleskom jeziku, ali i međunarodni IB program. Školu pohađaju učenici iz gotovo svih zemlja Europske unije, ali iz Irana, Turske, Australije, Kanade...

Škola je sada, na 75. obljetnicu osnivanja, dobila i halal certifikat na kojem su joj čestitali i predstavnici Islamske zajednice te Grada. –Ovo je povijesni iskorak za hrvatsko školstvo i roditeli djece koja pohađaju ovu školu mogu biti zadovoljni jer je hrana kvalitetna – rekao je muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz efendija Hasanović.

Treba upoznati različito

Ljiljana Klinger istaknula je kako druge škole ne ulaze u ovakve projekte jer se boje različitog, ali i velikih financijskih izdataka. No, ona tvrdi da je za uvođenje halal certifikata trebalo puno volje, ali ne i sredstava.

– Uvođenje posebnog programa prehrane nije utjecalo na financije, ali naše je osoblje moralo proći posebnu edukaciju kako pripremiti hranu i odabrati namirnice koje odgovaraju halal kvaliteti – objasnila je ravnateljica koja je na čelu škole već sedam godina. Istaknula je i kako se osim klasičnog i halal menija djeci poslužuju i vegetarijanski i veganski. Prisutni na jučerašnjoj dodjeli certifikata poručili su kako bi trebalo podržati i ostale škole u provođenju ovakvih projekata, a u planu je i organizacija edukacije za ravnatelje škola.

>>Škole dobivaju 37 pomoćnika u nastavi, s radom počinju 2. veljače

Komentara 10

DI
dimnajac
14:24 29.01.2015.

Odlično. Sljedeći korak je islamski vjeronauk pa sunećenje.

ST
steiner
15:54 29.01.2015.

A mozemo li mi u islamskim zemljama dobiti svinjski odrezak? Ko koga tu?

DE
demokršćanin
14:19 29.01.2015.

Da li je škola dobila naputak koliko debele moraju biti šnite kruha?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije