Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spoj uštede i edukacije

Škola gradi vjetrenjaču da ne plaćaju skupu struju

Elektrostrojarska obrtnicka skola planira gradnju vjetroleketrane u skolskom dvoristu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
12.09.2016.
u 15:33

Profesor Damir Čolig iz Elektrostrojarske obrtničke škole iz Selske ceste projekt je prijavio na natječaj Grada za subvencioniranje troškova nabave

Elektrostrojarska obrtnička škola iz Selske ceste od Grada će dobiti 15 tisuća kuna za gradnju vjetroagregat kojom će smanjiti dio troškova za struju no, osim same uštede, od projekta će korist imati i sami učenici jer će se moći i educirati kako bi nakon izlaska iz školskih klupa i sami mogli postavljati takve uređaje.

Profesor Damir Čolig projekt je prijavio na natječaj Grada za subvencioniranje troškova nabave i ugradnje sustava obnovljivih izvora energije, a ‘mozak’ vjetrenjače nalazit će se u školskom kabinetu u kojem se za rad već koristi sunčeva energija.

Gradnja do prosinca

– Prijavili smo se i lani na natječaj i prošli, no nismo imali preostalih 15 tisuća kuna pa smo vratili vaučer. Ove godine očekujemo potporu s još jednog natječaja i do prosinca će u dvorištu biti izgrađen vjetroagregat koji će se nalaziti na sedam metara visokom stupu – kazao je profesor Čolig. Dodao je da će s energijom koju dobiju od vjetra proizvesti dovoljno struje za sve potrebe kabineta u kom se nalaze brojni elektroaparati za učenje pa su i troškovi veliki.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

– Osim što ćemo uštedjeti energiju, bit ćemo u korak s vremenom jer će učenici iz prve ruke moći vidjeti kako se vjetroelektrana spaja i kako radi – ispričao je Čulig. Učenicima Ani Mariji, Luki, Ljudevitu, Josipu, Patriku i Jakovu koje smo zatekli na nastavi ovakvi uređaji za sada su još nepoznanica iako su svjesni da će ih morati naučiti i popravljati i instalirati kada pođu tražiti posao.

Praksa i po drugim školama

– Sada imamo priliku vidjeti kako funkcionira fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije koji je instaliran na zidu škole pa u kabinetu tom energijom punimo baterije. Drago nam je da škola ulaže u nove uređaje kako bismo teorijsko znanje mogli odmah i probati izvesti – kazali su učenici.

Zanimljivo je i da su učenici sa svojim profesorima surađivali s građevinskom školom na način da su im maleri iz Građevinske bojili zidove dok su oni njima razveli nove vodove za struju. Profesor Čolig kazao je da imaju u planu ugraditi na krov škole fotoćelije kojima bi proizvodili dovoljno energije za cijelu školu pa bi trošak održavanja bio znatno niži.

– U ovom kabinetu obnovljivih izvora energije imamo i projekciju pametne kuće na kojoj učenici uče digitalno umrežiti grijanje, podizanje zavjesa i roleta i sve ono što može pridonijeti energetskoj uštedi – kazao je Čolig.

Komentara 7

BU
BubyZG
09:49 13.09.2016.

Jedini je problem da je snaga vjetrenjače od 30-tak tisuća kuna samo oko par kW !! Dakle, struje bi bilo oko 10 puta manje od potrebnih količina ili bi trebalo barem 10 ovakvih vjetrenjača da napoji cijelu školu i da ne moraju trošiti "običnu" struju. To pak isplativost investicije pomiče na bitno dugu razinu, investicija više nije 30-tak tisuća kuna već oko 300.000 kuna, isplativost se pojavljuje tek nakon 10-tak godina uz uvjet da nema kvarova i popravaka opreme. I najvažnije, DA VITAR PUUUUŠEE, jer ako ga nema, nema niti milivata, a kamo li desetak kilovata koliko školi treba !!! Da ponovim, obnovljivci su prevara i isplativi su samo uz subvencije, koje NETKO treba platiti kroz bitno skuplju stuju od "normalne" !!!!!

BU
BubyZG
07:50 13.09.2016.

" ... da ne bi plaćali skupu struju ... " - ali će zauzvrat potrošiti 30-tak tisuća kuna, 15.000 od grada ( dakle od prireza !! ) i još 15.000 tisuća od države ( dakle od poreza ). Cijeli posao ima smisla samo u sustavu školovanja da se djeci pokaže kako su obnovljivi izvori energije najobičnija prevara, dva do tri puta skuplji od "obične" struje. Da je tome tako uskoro će pokazati poskupljenje struje kroz stavku Naknada za OIE kroz koju se određene skupine ljudi enormno bogate! Ako su obnovljivci toliko dobri, čemu će im subvencije ??

BU
BubyZG
20:30 15.09.2016.

Ne bih želio biti u poduzeću u kojem radi Vito, jer bi on vrlo brzo spiskao sav novac koji bi ostali radnici zaradili, sa obrazloženjem da je novac ionako da se troši ??!!?? Da, novac je da se troši, ali ne da se razbacuje, pa kada 10 godišnji trošak škole na "običnu" struju košta 240.000 kuna on bi rađe spiskao 300.000 kuna na vjetrogeneratore ZBOG UŠTEDE ?????? Daj se malo zbroji i prestani pisati gluposti. Ovaj projekt je dobar, kao što sam u prvom komentaru i napisao, samo i jedino da se djecu poduči da su obnovljivi izvori energije čista prevara i gori su od kredita u CHF. Želiš li plaćati struju umjesto sadašnjih kunu za višu tarifu i pola kune za nižu, 3 kune za višu i kunu i pol za nižu, nastavi sa nebuloznim računicama, ali samo u svojoj kući !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije