Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba o Majki Tereziji

Sjećanje na dane kada je nova svetica obilazila grad

30.08.2016., Zupa sv. Blaza, Zagreb - Postavljanje izlozbe fotografija i dokumenata 'Majka Terezija - put do svetosti' povodom proglasenja svetom, sestre misionarke ljubavi. Hrvatski fotograf Zvonimir Atletic, pratio je i fotografirao majku Terezu na ulic
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
31.08.2016.
u 10:00

Uz izložbu fotografija u Župi sv. Blaža, organizirali su i susrete učenika i sestara Misionarka ljubavi, koje rijetko izlaze iz samostana

Besplatno služenje svim srcem najsiromašnijima među siromašnima.

Postulat je to po kojem žive Misionarke ljubavi, pa tako i njih sedam u samostanu u Jukićevoj, jedinom takvom u Hrvatskoj. Svaka od zagrebačkih sestara Majke Terezije ima svoj put, no ono što im je svima zajedničko jest – zadivljenost tom blaženicom koju će u nedjelju u Rimu papa Franjo proglasiti svetom.

Odmah je pročitala moje srce

Povučene i skromne, brigu za druge provode većinom u samostanu, koji napuštaju jedino kada posjećuju bolesnike. No, ovaj su tjedan odlučile napraviti iznimku. I to zbog izložbe koja se sutra u 19.30 sati otvara u Župi sv. Blaža u Prilazu Gjure Deželića 64. Uz 78 fotografija, koje će ispričati životnu priču Majke Terezije, sestre će učenicima pokušati dodatno dočarati život ovog reda. Svjetska putujuća izložba “Majka Terezija: Život, duhovnost i poruka” otvorit će se isti dan kad i u Rimu, a među fotografijama i dokumentima iz arhiva Misionarka ljubavi otkrit će i snažnu povezanost Zagreba i Majke Terezije. O njezinu životu pričat će i sestra Ivana Karavanić, kojoj je jedan razgovor s Majkom Terezijom bio presudan da uđe u samostan.

– Bilo je to 1978., kad je Majka Tereza bila u jednom od posjeta Zagrebu. Odsjedala je u samostanu u Frankopanskoj, a nakon jedne mise rekli su da sutrašnji dan ima sat i pol slobodno da primi zainteresirane djevojke na razgovor. Došla sam jedina, nisam ni znala što reći, a ona je odmah pročitala moje srce – kaže s. Ivana Karavanić. Ona i s. Dobrila jedine su redovnice Hrvatice koje služe u našoj zemlji. U samostanu u Jukićevoj žive s dvije sestre iz Indije, dvije iz Afrike i jednom Mađaricom iz Vojvodine. No, u cijelom svijetu u Misionarkama ljubavi ima još 38 Hrvatica, a ukupno ih je oko pet tisuća. – Zovu ih i “trčećom kongregacijom” jer su red koji raste najviše na svijetu – kaže Ivan Tašev iz Župe sv. Blaža. U Hrvatsku, točnije Zagreb, Misionarke ljubavi stigle su 1979. godine, kada je otvorena njihova kuća, a upravo je s. Ivana Karavanić među prvima odlučila nasljedovati Majku Tereziju.

– Iako su zabilježena tri njezina službena posjeta Zagrebu, 1978., 1979. i 1986. godine, ona je ovdje bila puno više puta, pogotovo nakon što je otvorila kuću za siromašne u Branjugovoj ulici – ističe s. Ivana Karavanić, koja je odrasla u centru Zagreba.

Odavde u prvo poslanje

Zagrepčanka je bila i Majka Terezija. Počasnom je građankom postala 1990. godine, iz Zagreba je 1928. otišla i u prvo misionarsko poslanje.

– Izložba će tako pokazati svijetu da je ona u hrvatsku metropolu dolazila i prije nego u neke druge dijelove svijeta – kaže Zvonimir Atletić - Atlas, fotograf koji je od 1977. pratio ovu novu sveticu, a koji je oblikovao izložbu. Bila je zvijezda, dodaje, iako se nikad nije tako ponašala.

– Jednom su je na Plesu prepoznali neki Amerikanci, gotovo su vrištali od sreće kad su je ugledali – napominje Atlas.

Izložba se može besplatno razgledati svaki dan od 11 do 19 sati, i to do 18. rujna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije