Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodski srednjoškolac

Šetnja Zagrebom nadahnula ga na pisanje knjige o metropoli

Kristijan Drinković
Foto: Vedran Balen/PIXSELL
1/2
18.04.2014.
u 10:49

"Landranje po Zagrebu" koristan je priručnik namijenjen mlađim Zagrepčanima, ali i svima koji žele upoznati hrvatsku metropolu

Što je to što nam uvijek padne na pamet kada se spomene grad Zagreb? U većini slučajeva to bude Kula Lotrščak ili pak Grički top. No, na ulasku u Zagreb prvo što će nam zapeti za oko su vrhovi Katedrale. Ulomak je to iz knjige koju je učenik trećeg razreda brodske Gimnazije Kristijan Drinković napisao o – Zagrebu!

Kako sam kaže, "Landranje po Zagrebu" koristan je priručnik namijenjen mlađim Zagrepčanima, ali i svima koji žele upoznati hrvatsku metropolu.

- Zagreb je grad koji ima jako zanimljivu povijest. Sve što se dogodilo u Hrvatskoj, sve nove tehnologije prvo su došle u taj grad. Prvi avionski let bio je iznad Zagreba, prvi let balonom također - odgovara Kristijan na pitanje zašto se on kao rođeni Splićanin koji živi u Brodu odlučio na pisanje o Zagrebu. Zagrebom su, kaže, vozili prvi tramvaji, a tu je i nadaleko poznata uspinjača, koju je na mjestu nekadašnje Bregovite ulice i stepenica projektirao jedan njemački inženjer kako bi se lakše stiglo od Gornjeg do Donjeg grada. Spominje i Šalatu, koja je dobila ime po salati koju je nekada na tom mjestu uzgajao biskup Galjuf.

Sve te detalje koje nam tijekom razgovora sipa kao iz rukava Kristijan detaljno obrazlaže u svojoj knjizi. Na ideju o pisanju djela koje donosi zanimljive priče o prepoznatljivim zagrebačkim ljudima, obilježjima, znamenitostima, kvartovima, kavanama, crticama iz povijesti i slično došao je šetajući sa svojom bakom ulicama glavnog grada. Do materijala uglavnom dolazi preko interneta i knjiga.

- U prvom poglavlju opisujem Trg bana Jelačića i gradski sat ili, kako ih je nazvao Vjekoslav Majer, gradsku utrobu. Tu je i Manduševac,u koji je, prema legendi, došao ban i rekao Mando, zagrabi mi vode. Tako se sada grad zove Zagreb, a vodoskok Manduševac – nastavlja 17-godišnjak. Na pisanje ga je i potaknula knjiga Branimira Špoljarića "Stari Zagreb od vugla do vugla" koja, kaže, opisuje Zagreb na neki svoj način i koja je nastala od zagrebačkih kratkih priča, odnosno štikleca.

Kao jednog od uzora navodi i netom preminulog Zvonimira Milčeca, koji je napisao puno knjiga o Zagrebu koje su mu se svidjele i motivirale ga da se i sam upusti u sličan pothvat, premda je, kaže, njegovo djelo posve drugačije od njihovih. Knjiga čiji podnaslov glasi "Šetnja starim Zagrebom" zasad postoji samo u digitalnom obliku u njegovu računalu, a dok traži izdavača, Kristijan intenzivno radi na dvama novim naslovima. Jedan je "Vodič za inovatore", koji savjetuje mlade kako da realiziraju svoje ideje i postanu inovatori, a drugi "Večernje novosti", u kojemu će pojasniti kako se postaje novinar i kako nastaju novine. Kristijan je, naime, član sekcije mladih inovatora u kojoj je neke svoje ideje već pretvorio u patente, a kako mu je velika želja postati novinar, već sada marljivo prikuplja informacije o svojoj budućoj profesiji, koje će jednoga dana podijeliti s drugima.

- Napisati knjigu ne znači samo sjesti i nešto natipkati. Sve moje knjige ujedno su i istraživački radovi. To i jeste najzanimljivije u ovom poslu – zaključio je Kristijan.

Komentara 1

TC
Tomislav_C
15:19 13.02.2019.

Ovo je lopov koji vara ljude preko oglasnika, policija je upoznata s time. Zapamtite njegovo ime i prezime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije