Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li Bernardić kandidat za gradonačelnika

Šef se ne šalje u boj za treće mjesto

 Davor Bernardić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
18.01.2017.
u 11:21

Zlatko Komadina kaže da šef stranke ne smije biti kandidat, a s njime se slažu i politički analitičari

Zagrebački SDP odluku o kandidatu za gradonačelnička nije donio, ali šef SDP-a Davor Bernardić, čini se, još uvijek razmišlja da s pozicije šefa najveće oporbene stranke krene u utrku protiv Milana Bandića.

Bernardićeve duge pripreme

Za to se uostalom Bernardić dugo pripremao, onoliko koliko je proveo na čelu zagrebačkog SDP-a, a na posljednjim mu je lokalnim izborima ta “utrka”, baš onda kada se zakuhala kampanja, oduzeta doslovce iz ruku. Presudio je tako tadašnji predsjednik stranke Zoran Milanović, a sad kada ga je u toj fotelji naslijedio Bernardić, ideja o kandidaturi čini se, kod mladog predsjednika SDP-a još uvijek nije prekrižena.

– O kandidaturi odluku nismo donijeli. Odluku će donijeti zagrebačka organizacija – bilo je sve što je kazao Davor Bernardić ne želeći ni potvrditi ni negirati nagađanja da će i on biti Bandićev protukandidat u borbi za metropolu. Ideji Bernardićeve kandidature za gradonačelnika oštro se protivi Zlatko Komadina, predsjednik županijskog SDP-a, poručivši ujedno da je Bernardić izložen velikom nagovaranju dobrog dijela zagrebačke SDP-ove scene i određenih viđenijih SDP-ovaca.

– Moj je stav da predsjednik stranke nije i ne treba biti kandidat makar je to treća funkcija u državi. No, mislim da ima puno posla u stranci, u pripremi stranke za sve vrste izbora koji nam slijede, a slijedi nam cijeli ciklus i lokalni izbori, parlamentarni, predsjednički, europski, u tijeku je konsolidacija stranke – kazao je Komadina te poručio da SDP ima dovoljno jakih kandidata u vrhu stranke da uđu u borbu za gradonačelnika Zagreba.

No tko su jaka imena, Komadina nije precizirao, a do sada se u javnosti spominjao bivši SDP-ov ministar zdravlja Rajko Ostojić, a na listi potencijalnih kandidata, kojeg spominju i brojni članovi stranke, je i Fred Matić. Ipak nekadašnji ministri ne poznaju zagrebačku političku scenu onoliko dobro koliko je poznaje sam Bernardić pa, iako bi se Bernardić i trebao pripremati za borbu u utrci za premijersku poziciju, Zagrepčanima je od trenutačnih imena liste SDP-ovaca s kojima se nagađa “najpristupačniji”. Toj stranci naruku ne ide ni činjenica da HNS od svoje kandidatkinje Anke Mrak-Taritaš neće odustati.

Da ideja Bernardićeve kandidature s pozicije šefa SDP-a nije rješenje, poručuje i politički analitičar Žarko Puhovski. Kaže, tome u prilog idu tri razloga.

Ulaze u svađu s HNS-om

– Prvi je da se predsjednik druge najveće oporbene stranke treba pripremati za premijera a ne gradonačelnika, drugi je da su mu šanse male, a treći da tako oštećuje mogući dogovor s HNS-om koji bi se na nekim drugim razinama pokazao uspješnim za SDP – kazao je Puhovski. Napominje da Bernardić ne može ignorirati činjenicu da se sada pojavljuje u nacionalnom kontekstu.

– Kako bi, primjerice, dobio glasove ljudi iz Dalmacije ako bi se istovremeno pojavljivao i kao gradonačelnik Zagreba? – kazao je Puhovski. •

>> Bernardić: Odluku o kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika donjet će gradska organizacija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije