Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ispred ministarstva branitelja

Savska 66 ima 'novu adresu': Trg heroine Nevenke Topalušić

29.12.2015., Zagreb - Svecano otvaranje trga Nevenke Topalusic, koja je preminula na prosvjedu branitelja u Savskoj 66 ispred Ministarstva branitelja. Ana Dragija, Zeljko Markus, Marija Topalusic, Ema Dragija,  Vito Dragija, Mateo Markus, Martina Markus.
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/6
30.12.2015.
u 11:29

Novi trg posvećen je hrabroj medicinskoj sestri iz Vrbovca, majci četvero djece, koja je 90-ih s Gromovima provela 1658 dana na svim bojišnicama

Savska 66 od jučer ima "novu adresu": plato ispred Ministarstva branitelja sada nosi ime Nevenke Topalušić, hrvatske braniteljice koja je tragično preminula u prvim danima prosvjeda. U nazočnosti obitelji Topalušić, predstavnika Grada Zagreba i izaslanika predsjednice Republike Ante Deura te brojnih udruga i građana, ploču s njezinim imenom svečano je otvorio gradonačelnik Milan Bandić.

'Mama mora dalje'

Tijekom svečanosti, branitelji su se podsjetili na životni i ratni put te pripadnice 2. gardijske brigade HV-a Gromovi, stopostotnog HRVI prve skupine te majke četvero djece koja je, kako je istaknuo Đuro Glogoški, "dala zdravlje za slobodu, a život za budućnost Hrvatske".

Riječ je o medicinskoj sestri, dragovoljki Domovinskog rata iz okolice Vrbovca koja je 90-ih svoje troje djece dala na čuvanje baki, svojoj majci, pa se priključila 2. gardijskoj brigadi s kojom je provela 1658 dana u borbenom sektoru na gotovo svim hrvatskim bojišnicama. "O njezinu domoljublju rječito govori i činjenica da je 1995. tijekom operacije Oluja na Banovini susrela svog ranjenog sina, zbrinula ga i rekla mu: "Mama mora dalje" – kazao je gradonačelnik Bandić o braniteljici koja je teško ranjena u posljednjim danima rata, tijekom operacije Una, nakon čega joj je život bio vezan uz invalidska kolica. S pohvalom načelnika Glavnog stožera i odlikovana brojnim odličjima, prosvjedu je pristupila zbog nepravde, uz riječi: "Odavde me samo mrtvu mogu odnijeti."

Prvi veteranski centar

Đuro Glogoški je od gradonačelnika zatražio prostor za prvi hrvatski veteranski centar – što je posljednjih 435 dana za tisuće branitelja bio prosvjednički šator – gdje će se jednog dana kad Savska 66 opusti, branitelji nastaviti okupljati.

– Ostat ćemo dosljedni onome za što su neki dali živote, dijelove tijela i svoje zdravlje – kazao je Glogoški pa pozvao i novog mandatara i predsjednika Hrvatskog sabora da razgovaraju s prosvjednicima o rješavanju problema branitelja i zaštiti digniteta Domovinskog rata. Prema riječima Miodraga Deme, novi trg bit će uređen prema projektu koji je već dovršen i čeka izvedbu, ali uz suglasnost prosvjednika koji će dati konačnu ocjenu, pa bi radovi, nakon natječaja, mogli početi već u veljači.*

Komentara 4

Avatar utunelu
utunelu
11:45 30.12.2015.

bravooo

NI
Nikomah95
11:49 30.12.2015.

Svaki državljanin RH bi se trebao otići pokloniti tom spomeniku. I povesti djecu, ako ih ima. Ja ću to svakako napraviti.

DU
Deleted user
18:07 30.12.2015.

taj prostor nilako ne može biti trg, trebali su prpnaći prikladniji naziv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije