Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nov način upravljanja gradom

Sandra Švaljek uskratila novac za Bandićeve donacije

05.02.2015.,  Zagreb - U , Gradskom poglavarstvu odrzana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt Zagreb za mene. Zagreb za mene je projekt urbane revitalizacije javnih prostora u gradu Zagrebu. Sandra Svaljek. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
12.02.2015.
u 12:30

Grad je povukao odluku o plaćanju troškova sprovoda trenera Ivana Ivančića, o održavanju klizališta...

U više od deset slučajeva zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek retroaktivno je uskratila novac koji je gradonačelnik Milan Bandić donirao za različite svrhe i na koji su korisnici računali.

"Pozivam na razum"

Pod obrazloženjem da nema novca u gradskom proračunu, umjesto da je prošlogodišnje obveze prebacila u 2015., Sandra Švaljek povukla je odluke o donacijama, čime je nenajavljeno uzdrmala financijske planove i dovela u probleme one koji su na novac računali. I dok s jedne strane dužnicima, političkim strankama i građanima otpisuje dugovanja, posredno uzrokuje gubitke tvrtkama. Posljednjom odlukom odlučila je ne isplatiti 87 tisuća kuna Hrvatskom savezu hokeja na ledu za koji je privatna tvrtka već odradila posao i platila poreze. Riječ je o novcu koji je HSHL-u obećan lani u srpnju.

– To je izvan pameti! Nismo dobili nikakvu obavijest, vidjet ćemo s pravnom službom što činiti. To su namjenska sredstva za održavanje leda na klizalištu Šalata zahvaljujući čemu su održavani treninzi, rekreacija građanstva, program Odmorko i sve drugo što je u programu javnih potreba u sportu. Tvrtka je realizirala posao, a mi joj još nismo platili – kazao je Nikola Švigir, predsjednik Saveza. U još goru i bizarniju situaciju Švaljek je dovela obitelj pokojnog atletskog trenera Ivana Ivančića koji bi, ostane li odluka ovakva, mogli promijeniti grobnu adresu pokojnog Ivančića. Povučeno je naime plaćanje troškova sprovoda od 142 tisuće kuna.

– U nevjerici sam, njegova obitelj još ništa nije službeno dobila. Pozivam na razum i da se još jednom razmisli o toj odluci jer njegova obitelj te troškove ne može snositi niti bi se odlučili na takav pogreb da su se vodili vlastitim sredstvima. Ne treba iz groba vaditi mrtvog čovjeka koji je zadužio Grad i državu – kazala je atletičarka Ivana Brkljačić ističući da će atletičari koje je trenirao učiniti sve da pomognu obitelji. Predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu Marija Slišković također kaže da je zapanjena odlukom kojom je njezinoj udruzi uskraćeno 163 tisuće kuna za snimanje filma o žrtvama silovanja "Ćelija za doktoricu". Tim je novcem bila zatvorena financijska konstrukcija filma koji će sada kasniti jer ne mogu brzo prikupiti zamjenska sredstva.

– To je nedoraslo ponašanje za funkciju koju obnaša, tipično hrvatsko bezglavo ponašanje. Riječ je o dvojezičnom dokumentarnom filmu. Ne znamo kako ćemo ga završiti, moramo snimiti još neke scene u Americi, sinkronizaciju, montažu... Ne vidim razlog zašto je zaustavila neke odluke, koju poruku želi poslati jer novac postoji. Nismo tražili jednokratnu isplatu, već u tri rate, a molila sam i sastanak s gospođom Švaljek pa sam odbijena – kazala je Slišković.

Drugdje se ipak daje

Film je, kaže, novac dobio transparentno, na temelju troškovnika, a njihova udruga sva sredstva pravda računima koje šalje Gradu. Odgovor zamjenice gradonačelnika S. Švaljek zašto retroaktivno uskraćuje novac, unatoč obećanju, nismo dobili. Da budžet tekuće pričuve i zaliha, iz kojih se isplaćuju potpore ove vrste, nije presušio, pokazuju posljednji zaključci dogradonačelnice: odobrila je 35 tisuća kuna za prikraćivanje jablana na lokaciji Kamenita 15, 100 tisuća kuna HRT-u za izgradnju spomen-obilježja snimatelju Gordanu Ledereru, 80 tisuća kuna za sudjelovanje inovatora na Međunarodnoj tehnološkoj izložbi MTE 2015. u Kuala Lumpuru...

142.000 kuna – stajalo je grobno mjesto i troškovi pogreba atletskog trenera Ivana Ivančića

123.000 kuna – trebala je dobiti Academia Cravatica za organizaciju alkarskog mimohoda

87.000 kuna – trebao je dobiti HSHL za rashladnu tekućinu glikol za održavanje leda na Šalati

163.000 kuna – Žene u Domovinskom ratu trebale su dobiti za film o žrtvama silovanja "Ćelija za doktoricu"

>>Švaljek: Ne može se postavljati pitanje o moralnoj opravdanosti primjene zakona

Komentara 72

Avatar tituš
tituš
13:57 12.02.2015.

Dokle god se odobravaju nove donacije znak je da su se trebale riješiti stare, potpisane, obećane ili kako god. Ukoliko nema novca onda se ne može odobriti niti jedna nova donacija. Pitam sve koliko to košta prikraćivanje jablana, neka meni daju te novce, ja ću im ga iz korjena izvaditi ..

Avatar Vucibatina
Vucibatina
12:53 12.02.2015.

Sad možemo vidjeti kam je išel naš novac ! Žal mi je samo kaj nema za hokej !

Avatar ankabutorac
ankabutorac
13:55 12.02.2015.

142 tisuce kuna za sprovod???? Pozlaceni ljes, a misu je sluzil Papa....pa to je da padnes na rit....lako se razbacivati sa tudjom lovom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije