Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za Zagreb

Švaljek u drugom krugu jača i od Bandića i od Mrak Taritaš

14.02.2017., Zagreb - Kandidatkinja za gradonacelnicu grada Zagreba Sandra Svaljek kompresorom je prala grafite na raskrizju ulice Djure Crnatka i Runjaninove. Skidanje grafita vrsi se pomocu kompresora i vruce vode pod tlakom. Sandra Svaljek obukla je sv
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
29.03.2017.
u 19:27

Računica je jednostavna, Švaljek može povući i glasove HDZ-a i Brune Esih u samom finišu, Mrak Taritaš se mora osloniti na SDP

Aktualni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić u velikim je problemima. Ni fontane, ni besplatne papuče za djecu u vrtićima, ni obećanja o gradnji spomenika po gradu ne padaju mu na plodno tlo pa prvi put u 16 godina ankete pokazuju da Zagrepčanima nije više prvi izbor.

Još je moguć preokret

Pogode li istraživanja, na lokalnim bi izborima u svibnju Zagrepčani doista mogli svjedočiti njegovu detroniziranju, a kako stvari trenutačno stoje, izgleda da bi ga “svrgnuti” mogla jedna žena, ili Anka Mrak Taritaš ili Sandra Švaljek. I iako su do izbora ostala još dva mjeseca i iako su obrati mogući, trendovi kažu da bi na čelo grada mogla ili HNS-ova kandidatkinja Mrak Taritaš, koja će dobiti i potporu SDP-a (sutra bi trebala biti formalizirana na Gradskom odboru zagrebačkog SDP-a) ili nezavisna Švaljek, koja je grad svojevremeno već vodila dok je Bandić bio “iza rešetaka” i kada je pokazala da sve može funkcionirati i bez velikog “gazde”. U tom ju je periodu (kraj 2014., početak 2015.) vrbovao i bivši šef SDP-a Zoran Milanović i navodno joj nudio i da bude SDP-ova kandidatkinja na lokalnim izborima za gradonačelnika. U SDP-u su tada govorili kako je Švaljek svjetonazorski daleko bliža lijevoj opciji nego desnoj.

– To su bila neka druga vremena, a Milanovićevi motivi bili su upereni kontra Davora Bernardića – kaže danas jedan zagrebački SDP-ovac.

Bandić jedini ima što ima, a svi drugi se tuku međusobno i zato njemu i odgovora, a što i sam stalno govori, što više kandidata

Žarko Puhovski

Čini se da Sandri Švaljek kratko ali uspješno vođenje grada Zagrepčani i dalje honoriraju. Što nije zanemarivo kada se u obzir uzme činjenica da je riječ o nezavisnoj kandidatkinji i da je posljednjih dana fokus ipak bio na njenoj konkurentici Mrak Taritaš, koja je uza sebe okupila široku koaliciju. Prema najnovijim anketama koje je objavila Nova TV, i Švaljek i Mrak Taritaš dobivaju Bandića u drugom krugu. Štoviše, Švaljek bi ga pobijedila mnogo lakše od Mrak Taritaš jer bi u drugom krugu, prema spomenutoj anketi, dobila 55 posto glasova, a Bandić 36,9 posto, dok bi bitka između Bandića i Mrak Taritaš u drugom krugu bila mnogo tješnja. Njoj ankete u drugom krugu daju 47,9 posto, a Bandiću 43 posto. Sandra Švaljek pobijedila bi i Anku Mrak Taritaš, njoj ankete daju 49,8 posto, a Mrak Taritaš 36,8 posto potpore birača.

– Jedna od njih dvije ulazi u drugi krug. Razlike među njima su male, sve se još može obrnuti i ne treba još nikoga proglašavati pobjednikom. Švaljek ima više šansi u srazu s Bandićem jer ima širi potencijal na desno, ali isto je tako jasno da u ovom trenutku nešto veće šanse za ulazak u drugi krug ima Mrak Taritaš. Prerano je i odbaciti Bandića. On jedini ima što ima, a svi drugi se tuku međusobno i zato njemu i odgovora, a što i sam stalno govori, što više kandidata – kaže politički analitičar Žarko Puhovski.

Dodaje i kako ne treba smetnuti s uma činjenicu da je HDZ tek istaknuo Dragu Prgometa kao kandidata i kako je očekivati da će u kampanji on rasti, a pitanje je na konto koga. Puhovski drži da bi tu Švaljek mogla biti u problemu i da će uzimati više njoj nego Mrak Taritaš. I anketa Nove TV pokazuje da Švaljek u drugom krugu može računati i na glasove desnog biračkog tijela jer bi za nju u tom slučaju glasalo i 74 posto birača Anke Mrak Taritaš, 54 posto birača HDZ-ova kandidata Drage Prgometa, ali i 47 posto birača nezavisne Brune Esih. S druge strane, Anka Mrak Taritaš u drugom krugu s Bandićem dobiva 57 posto birača S. Švaljek te 38 posto birača Drage Prgometa.

Uzeli HSU-u, dali HNS-u

I Puhovski drži da je Mrak Taritaš u drugom krugu prostor sužen i da će njen rezultat uvelike ovisiti i o motiviranosti i angažmanu SDP-a koji mora svom svojom snagom stati iza Mrak Taritaš. Hoće li to tako i biti, pitanje je s obzirom na to da nisu svi u zagrebačkom SDP-u oduševljeni što im je stranka stala uz Mrak Taritaš. Dio ih misli da je HNS dobio previše iako su im dali tek nešto više nego je SDP prije četiri godine u Zagrebu dao Hrvatskoj stranci umirovljenika. Međutim, HSU taj kapital prokockao, a mnogi u zagrebačkom SDP-u drže da to neće biti slučaj s HNS-om i da će ta stranka iskoristiti svoje jačanje u Zagrebu, a što znači i jačanje HNS-a u četiri zagrebačke izborne jedinice. No s druge strane za SDP je u ovoj situaciji podrška Mrak Taritaš jedina suvisla opcija. Davor Bernardić, kandidat kojeg su godinama gradili za svog kandidata u Zagrebu postao je šef stanke, a novo lice nemaju. Neki u SDP-u lobirali su i da stranka podrži Sandru Švaljek, no naš izvor iz zagrebačkog SDP-a kaže da nikada nije bilo ozbiljnih razgovora s njom na tu temu. Ali nakon izbora, dobije li Mrak Taritaš, ne bi imali ništa protiv, kažu, da Švaljek bude ta koja će zajedno s njima činiti većinu u Skupštini. Isto je već ranije kazala i Mrak Taritaš. U Zagrebu je moguć i scenarij da u drugi krug uđu Švaljek i Mrak Taritaš.

– U tom bi slučaju uspjeh Švaljek ovisio o angažmanu HDZ-a – kaže Puhovski.

>> Evo koliku podršku trenutno imaju kandidati za gradonačelnika Zagreba!

>> Zašto je umjetnik naciljao fontanu?

Komentara 28

VO
Vorki
23:40 29.03.2017.

Ni po jednoj zadnjoj anketi pa ni po ovoj Sandra Švaljek NE ulazi u 2. krug, ali pobjeđuje u njemu? Ha ha ha, pa dajte PR-ovci, stvarno ste ga pretjerali. Sandra je ispala iz igre i Anka Mrak je trenutno jedini ozbiljni izazivač. Ko vas je tjerao da idete sa HSLS-om...

LI
liskovaca
14:15 30.03.2017.

hahahahahhahahahahahhhahahahha

LU
lukivoda
01:09 30.03.2017.

Mediji forsiraju Mrak ali bu im se razdanilo 21.5. pa bu Bago pak završil na hitnoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije