Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovisnosti

'Rezao sam vene tri puta dnevno, to je najljepša bol'

Drug dealer offering drugs
Autor
Sandra Golemac
23.06.2014.
u 08:02

Ispovijest tinejdžera koji je u 13. godini pao u depresiju, a u 15. se navukao na marihuanu

U 13. godini htio se baciti pod tramvaj. Po glavi su mu se, kaže, motale suicidalne misli. Obožavao je mrak i nož kojim je rezao vene. I triput dnevno sjeo bi na rub kreveta u sobi i rezao se.

–To je najljepša bol na svijetu. Čim bih osjetio oštricu na ruci bilo mi je kao da oslobađam veliki teret s leđa - opisao je 13-godišnjak (podaci poznati redakciji).

Svi piju i puše od 1. razreda

Pet je puta mijenjao osnovnu školu jer mu se obitelj često selila. Zato je teško sklapao prijateljstva. Bio je depresivan, oblačio se u crno, izbjegavao ljude i povlačio se u sebe. U školi su vidjeli ožiljke po njegovim rukama i poslali ga u savjetovalište udruge Pragma.

–Njihovi su me savjeti i vratili u život. Dobio sam više samopouzdanja, što mi je pomoglo u socijalizaciji - kazao je učenik.

No, srednja je škola donijela nove probleme.

–Svi od 1. razreda piju, puše cigarete, ali i marihuanu. Morao sam i ja, da se uklopim u društvo - dodaje.

Od novca za rođendan kupio je, kaže, 'travu'. Otišao je s prijateljem na klupicu na Ribnjak. Nakon 3-4 dima počelo mu se vrtjeti u glavi.

–Znojio sam se jako. Osjećao sam da mi srce lupa, a vrat podrhtava. Smijali smo se kao ludi. Frend je trčao vičući "ja sam zmaj". Nismo mogli spavati cijelu noć. Nije mi to trebalo. Iz grižnje savjesti sam sve ispričao roditeljima - kaže danas zreliji 16-godišnjak koji se okrenuo zdravom sportskom životu, a želja mu je otvoriti centar za pomoć pretilima.

Znojio sam se jako. Osjećao sam da mi srce lupa, a vrat podrhtava

Problem - ovisnost o netu

U Zagrebu je u 2012. od ovisnosti liječeno 2310 osoba, prosječna dob prvog uzimanja sredstava ovisnosti je 16 godina i smanjena je spolna razlika, nekad je omjer bio 8:1 dječaci naspram djevojčica, a danas je skoro izjednačen.

Upravo da bi se smanjile brojke, Grad Zagreb je usvojio Akcijski plan za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti do 2017. godine.

–Opijatska je ovisnost pod kontrolom. Trebamo se fokusirati na dominantni problem konzumacije alkohola kod mladih i ovisnosti o internetu. Trebamo pojačati kontrole i dostupnost sredstava ovisnosti mladima, te uključiti roditelje u sve programe prevencije - poručila je Mirjana Orban iz Službe za prevenciju ovisnosti na Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Prema podacima PU zagrebačke više od 75 posto učenika 8. razreda jednom ili više puta je konzumiralo alkohol, a istraživanje Hrabrog telefona otkrilo je da dvoje od troje djece prije svoje 13. godine otvori Facebook profil.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije