Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicijski obrt Grafikon

Repliku Biblije iz 19. st. ručno će krojiti, šivati i zlatotiskom ispisivati

22.04.2014., Zagreb - Tradicijski obrt Grafikon u Maricevom prolazu cija je  vlasnica Ivana Radic. Knjigoveznica u kojoj se koriste strojevi koji nisu promijenjeni od 1945 godine.  Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
23.04.2014.
u 09:19

Posjetitelji od 20 sati na Noć knjige mogu donijeti i svoje knjige da nauče kako ih očuvati

Biblija otisnuta između 1800. i 1900. godine danas će se u sklopu Noći knjige u knjigovežnici u Marićevu prolazu ponovno izraditi na isti način na koji je to učinjeno u to doba. Stranice će obitelj Radić, koja Tradicijski obrt Grafikon iz 1945. vodi već dvadeset godina, ručno krojiti i šivati, a potom posjetiteljima pokazati kako zlatotiskom ispisati tekst te ukrašavati korice.

– Stavit ćemo i okove kako bi bila identična onoj iz 19. stoljeća – kaže vlasnica obrta Ivana Radić, inače mag. ing. agronomije. Još u osnovnoj školi pod mentorstvom majke Marije izradila je korice za svoj prvi uvez, a u radionici je provela većinu svojeg djetinjstva. Majka je zanat učila u Beču, dok je otac, preuzimajući obrt 1990., znanje upio od dvojice dugogodišnjih radnika.

– Mnogi slični obrti ugašeni su posljednjih godina pod pritiskom krize – kaže Radić te dodaje da im je 2012. Hrvatska obrtnička komora dodijelila status obrta s tradicijom. Knjige i časopise uvezuju na strojevima starim i više od stotinu godina, dok obnavljaju i stare molitvenike ili rječnike koje su građani najčešće dobili od svojih baka.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Knjige uvezuju u traper, koru drveta, pliš, kožu, a najstarija koju su držali u rukama je ona iz 1814. godine.

– U radionicu je došla i Danteova Božanstvena komedija (Pakao, Čistilište i Raj) oblijepljena u selotejp. Mnogi na taj način pokušaju sačuvati stare knjige iako tako najbrže propadaju – kaže Radić te dodaje da će posjetitelji danas od 20 sati moći donijeti svoje knjige te dobiti savjet kako ih obnoviti i sačuvati.

>>Noć knjiga prvi put u bolnicma, ali i zatvorima

>>Jeste li spremni za Noć knjige? Broj čitateljskih lampica svijetlit će diljem Hrvatske

Komentara 1

VI
Vito
14:11 23.04.2014.

Ako je to Biblija koju su meni ponudili putem izdavača, s popustom, onda košta šesnaesttisuća kuna (16.000 kn, ne točno, ali nakon što sam šuo broj 16 nisam zapamtio "sitniš" ), da bi "izgledala" jeftinije uz nju dobijete bijele pamučne rukavice, stalak za knigu kako bi ju mogli čitati i pokazivati prijateljima, i još nekoliko sitnica kojima te "mame" Mislim si - ako vidošević može imati bijelog medvjeda u "bunkeru" "kupit" ću Bibliju, staviti na stalak u predvoru i naplaćivati susjedima gledanje kako bih mogao preživjeti godinu dana na "kruhu i vodi Tako mi je Biblija "inspiracija za uštedu - uštedio sam 16.000 kuna, nisam naručio Jedni "problem" je taj što nisamo na hrpi vidio dugi niz godina niti 1.000 kuna u komadu, kamoli 16.000 pa da kupujem "must have" proizvode No, vjerujem da su ih naručili saborski zastupnici u oporbi To je njima jedna saborska plaća, a narudžbom potpomažu hrvatski privatni obrt

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije