Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon urušavanja

Remetinečki gaj - naselje građeno kao eksperiment

18.10.2014.,Zagreb - Sanacija srusene nadstresnice na Domu zdravlja Remetinec. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/2
20.10.2014.
u 15:20

poruka Remetinečki gaj bio je od 60-ih poligon za nove tehnike montažne gradnje, kaže autor monografije o naselju

Hrpa građevnog materijala smrskana u komadiće, nakon što se dio stropa doma zdravlja u Remetinečkom gaju u petak oko 22 sata sam od sebe urušio, vjerojatno, kako kažu iz tehničke službe zbog jakog vjetra, za prolaznike koji su se u subotu tamo našli izgledala je prilično opasno.

Nestručna adaptacija

–Srećom što nikoga u to doba nije bilo tamo, komentirali su stanovnici kvarta, dok su gledali kako radnici uklanjaju heraklit, limene ploče i staklenu vunu koje su pale na pod, te sanaciju koja je krenula već idući dan. Takvih stvari zasigurno će još biti još - dodali su.

–Cijeli je kvart, pa tako i dom zdravlja, naime, građen još 60-ih nakon poplava i to kao privremeno naselje. Ništa se godinama nije renoviralo - slažu se rezignirani.

Da je neodržavanje te nestručno adaptiranje glavni problem propadanja zgrada slaže se i mladi arhitekt Ivan Mlinar koji je povijest Remetinečkog gaja zabilježio u monografiji. No, općenito mišljenje da je Remetinečki gaj privremeno naselje, kaže Mlinar, sasvim je krivo.

–Limenke su građene 1960. i 1961. odnosno prije poplave. Naselje je u to doba bilo poligon za isprobavanje najnovije tehnike graditeljstva - montažne gradnje. Sagrađeno je u tri etape - 1955., 1960. i 1975. godine - kaže autor. Nezadovoljstvo današnjih stanovnika oprečno je oduševljenju koje je vladalo kod onih koji su doseljavali u isto naselje kad se gradilo.

'Nisu tražili pomoć'

–Lim se sjajio na suncu kao srebro, a stanovnici su govorili da zgrade izgledaju kao svemirski brodovi koji su se spustili u Novi Zagreb - kaže Mlinar te dodaje da je trg u blizini doma zdravlja godinama bio središte života Novog Zagreba. Da je potrebno uložiti u njegovu sanaciju smatra i potpredsjednik GČ Novi Zagreb - zapad Jadranko Baturić, a koji je na poziciji predsjednika VGČ bio osam godina prije ovog mandata.

– Nikad taj dom zdravlja nije zatražio pomoć u obnovi zgrade. Vijeće gradske četvrti bi sigurno pomoglo u sanaciji - rekao je Baturić, te dodao da su u tom razdoblju uložili u obližnju policijsku postaju, Centar za kulturu Novi Zagreb, vrtiće, školu, crkvu... Upravo projektiraju i kat Centra za kulturu kako bi se sljedeće godine krenulo u realizaciju ateljea koji bi koristili umjetnici i građani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije