Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pametno gospodarenje

Odvajanje otpada? Evo kako to rade u Beču, Madridu, Rimu i New Yorku

odvajanje otpada
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
11.06.2014.
u 14:08

Odvojeno prikupljanje otpada u Zagrebu stupa na snagu početkom srpnja. Provjerili smo iskustva u razvrstavanju otpada u drugim zemljama

Još točno 20 dana moći ćemo se s otpadom ponašati neodgovorno, bacati papir, staklo i plastiku gdje god nas je volja, na istu hrpu gnječiti ostatke hrane, komade metala i kartona, ne mareći za činjenicu da je takvo ponašanje – štetno.

Od 1. srpnja pak “svaka stvar trebala bi biti stavljena na pravo mjesto”, počinje se provoditi odluka o odvojenom prikupljanju otpada kojoj je cilj da svi u Zagrebu, bilo da žive u obiteljskim kućama ili stambenim zgradama, svoj otpad odvoje razvrstavajući određene vrste u za to predviđene spremnike ili kante.

Projekt je to Zagrebačkog holdinga, Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom i Grada Zagreba sa željom da se razvrstavanjem otpada smanji količina na odlagalištima. Praksa je uspjela u EU i svijetu, pa zašto ne bi i u nas?

>>Najčešći upiti građana u vezi odvojenog prikupljanja otpada što nas očekuje od 1. srpnja

>>Pogledajte spot u kojem Bandić kuha i apelira na odvajanje otpada

Komentara 15

AA
aabbcc
20:46 11.06.2014.

To je koristan rad i pitam se dokle ce mo to da radimo pesplatno a drugi da se bogate na nasem radu razdvajanja otpada... Zato gradjani su u pravu kada traze da se veci dio dobiti srazmjerno trosi na uredjenje okolisa a jos i placanje odvoza je jos samo u zaostalim drzavama !!!!

IS
Iskra1347
15:26 11.06.2014.

Ja već nekoliko desetljeća ludim na nonšalantnost naših ljudi (od smetlara do građana koji ostavljaju otpad u kontejnerima) na razdvajanje otpada. To je brat-bratu 3 min ekstra posla, a moja obitelj cijeli moj život odvaja papir, staklo od ostalog smeća (prije nije bilo kontejnera za plastiku, a mi nismo imali auto pa nismo imali mogućnosti ići do reciklažnog dvorišta). Kad dođem do kontejnera za plastiku (koji stoji PORED "običnog" kontejnera) i u oba kontejnera vidim ISTO smeće?!?! - teško je uzeti 2 vrećice sa sobom, jasno mi je. :rolleyes: Ili kad vidim smetlarski kontejner koji to mrtvo-hladno u isti kamion ubaci (mislim i "zeleni" i "crni" kontejner). Ili, kad već nažalost ima siromaha koji skupljaju pl.boce, zar je toliko teško staviti ih posebno sa strane da se isti ne moraju skroz "zasmrditi" da bi iskopali par boca? Sve je to jako teško, znam. NedajBože da netko za nešto mora prstom mrdnuti ako za to nije a) umoljen posebnim dopisima, b) plaćen. Svi samo za danas žive - mislite malo i na sutra. Naša Zemlja (kao planet) je i tako već pomalo u raspadnom stanju, pa probajte bar malim angažmanom doprinjeti očuvanju iste.

LI
liliZG
15:19 11.06.2014.

dakle mi smo zakasnili, treba krenuti od vrtića... u zagrebu a i ostalim hrv gradovima problem je što ćemo mi odvajati a onda će to smeće završiti na istom deponiju na hrpi jer nema pogona za preradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije