Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvo istraživanje u Zagrebu

Razdjelnici su nas naučili da se gasi grijanje i zatvara prozor

Knitted gloves drying on heating radiator
Foto: Thinkstock
1/2
07.10.2016.
u 11:17

Loše izolacije glavni su razlog neprovođenja mjera energetske učinkovitosti u zgradama, pokazalo je istraživanje GfK-Centra

Ne otvaraju prozore, mokru odjeću ne ostavljaju na radijatorima, a prije izlaska iz kuće isključuju ili smanjuju grijanje – nove su to navike Zagrepčana predstavljene u prvom provedenom istraživanju o problemima grijanja, potrošnji i obračunu toplinske energije u metropoli.

Trošak manji 30 posto

Istraživanje koje je proveo GfK-Centar u suradnji s tvrtkom Danfoss obuhvatilo je tek 17 građana od 20 do 65 godina, podijeljenih u dvije grupe – oni koji provode neke od mjera energetske učinkovitosti i oni koji još nemaju razdjelnike te po pitanju grijanja u svojim kućanstvima nisu ništa mijenjali.

Dapače, oni koji su razdjelnike ugradili na radijatore i za njih u prosjeku izdvojili 250 kuna sada kažu da su na taj trošak pristali jer je takva odluka bila zakonska obveza, no tek nakon ugradnje shvatili su da je potrebno “uštimati” cijeli sustav grijanja da bi on dobro funkcionirao, a računi u konačnici bili manji.

– Takvi su se sudionici suočili s brojnim problemima poput izolacija zgrada i ugradnje nove stolarije, balansiranja sustava jer se u protivnom javlja buka, a nitko ih prije ugradnje nije obavijestio o nužnom usklađivanju rada pumpi, razdjelnika i ventila, kao ni o načinu očitovanja potrošnje i utjecaja zajedničke potrošnje na iznos računa – rekla je Tamara Kraus, voditeljica istraživanja.

I dok trošak grijanja onih koji provode neku od mjera iznosi 30 posto ukupnih režijskih troškova, a onih bez mjera 40 posto, sugovornici istraživanja jasno poručuju: “Nismo dobro upoznati s time na kojoj je temperaturi najbolje držati radijatore da bi se postigla maksimalna ušteda, a pritom zadržao komfor življenja”.

Loši prozori, veći računi

Ipak, od onih koji su sudjelovali u istraživanju, a ugradili razdjelnike gotovo svi dobivaju manje iznose na računima priznajući pritom da im je u stanu ili kućanstvu temperatura niža nego što je bila prije ugradnje razdjelnika.

Kao glavni razlozi neprovođenja mjera energetske učinkovitosti u stambenim zgradama u metropoli ističu se loše izolacije i prozori na zgradama čime se ujedno povećava trošak, što je, navode ispitanici, najveći problem umirovljenicima, a odgađanje odluke rezultira i čekanjem novih subvencija Fonda da bi iznosi bili smanjeni.

– Rezultati istraživanja pokazuju da Zagrepčanima kronično nedostaju informacije i edukacija. Potrebno im je objasniti razliku i između sustava razdiobe (razdjelnici) i sustava regulacije grijanja (radijatorski termostatski ventili) kao i činjenicu da manji računi na dolaze od razdjelnika, nego promjenom navika – zaključila je Tamara Kraus iz GfK-Centra za istraživanje tržišta.•

Komentara 25

ZA
zambezi
12:10 07.10.2016.

Prestanite više živcirat ljude s ovakvim plaćenim člancima! Nakon uvodjenja razdjeljnika promjenili smo i svu vanjsku stolariju i drzimo termoventile na 23. I neka mi cijenjena gdja Kraus objasni kako prije uvodjenja razdjeljnika računi bili 660 kn i grijalo see od 5-22 sa starom stolarijom bez zatvaranja ventila,a sad sa zatvaranjem i novom stolarijom 850! Već su i stručnjaci rekli da razdjelnici nisu mjerilo potrošnje i ne plaćamo stvarno utrošenu energiju!

L3
luka_37
12:55 07.10.2016.

Čista laž i obmana...i bogaćenje HNS-ovih poltrona....u našoj zgradi sa 128 stanova ne poznajem obitelj koja je dobila manji račun nakon ugradnje razdjelnika...

CI
cirep22
14:34 07.10.2016.

Razdjelnici su pljačka, smrzavam se u stanu, a plaćam 800 kuna grijanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije