Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moratorij digao buru

Zbog razdjelnika osjećaju se prevarenima: 'Nema luđe države od naše. Opelješili su nam džepove'

razdjelnik
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
30.06.2016.
u 21:46

Jednogodišnji ministrov moratorij na kažnjavanje onih koji nisu poštovali zakon zapravo je njihova amnestija od plaćanja drakonskih kazna

Jedni napokon zadovoljni, drugi, kažu, prevareni. Podijeljene su reakcije Zagrepčana na odgodu ugradnje razdjelnika koju je ovaj tjedan objavio ministar gospodarstva Tomislav Panenić

I dok oni zadovoljni ističu da su napokon dočekali odluku na strani naroda, oni drugi smatraju da se političari ne smiju poigravati s tako krupnim odlukama jer su se tisuće građana zadužile da ugrade razdjelnike, te da im se ovim potezom pljuje u lice.

Zadovoljni ugradnjom

– Ispadamo ludi jer smo poštovali zakon i državne propise. Ovakva odluka je više nego skandalozna. Sramotna je iz jednostavnog razloga što od nas koji smo poštovali zakon pravi bedake – kazao je Tonko Štitić, stanar Mamutice. U njegovoj zgradi razdjelnike su ugradili prije dvije godine, po stanu su platili i tri tisuće kuna, no dobar dio stanara dobio je veće račune.

– Nema luđe države od naše jer se brine o onima koji ne poštuju zakone. Opelješili su nam džepove, a sad kažu da nam to ne treba – dobacio je njegov susjed.

Da je odluka ministra loša smatra i predstavnica stanara iz Lopatinečke ulice gdje su razdjelnike ugradili prošle godine. – Nisam sretna jer sam uvjerena da je riječ o lošem potezu. Nama nije žao što smo razdjelnike ugradili jer je potrošnja na razini zgrade pala za 25 posto. Zar to nije vrijedno ulaganja – rekla je predstavnica Željka Nedeljković-Žunac. Prema statistici o potrošnji, u siječnju 2016. prema siječnju 2015. godine zgrada je uštedjela 16 posto, dok je u veljači 2016. u odnosu na veljaču 2015. ušteda iznosila visokih 41 posto.

– Iskreno se nadam da je odluka samo privremena jer moramo početi štedjeti. Nas su razdjelnici po komadu koštali oko 200 kuna jer nam je 40 posto subvencionirao Fond, a tvrtka Ista koja ih je ugradila dala nam je dodatni popust – istaknula je Nedeljković-Žunac.

Nadaju se trajnom rješenju

Među onima koji razdjelnike nisu ugradili su pak stanari u Horvaćanskoj 54 koji su oduševljeni odlukom da se obveza ugradnje odgodi i doradi. Svi stanari su u tomu bili složni još dok je odluka bila obvezujuća, no nisu ih htjeli ugraditi iako im je prijetila kazna od 10 do 50 tisuća kuna.

– Odlučili smo da ih nećemo ugrađivati jer su loši i jer bi netko dobio veće račune, netko manje, i to bez obzira na potrošnju, već ovisno o tome gdje mu se stan nalazi. Smatramo da razdjelnike treba eventualno ugrađivati nakon energetske obnove zgrada, pa je to trebalo uvesti tek za 10-ak godina – rekao nam je inženjer građevine Hrvoje Mucavac. Nada se da će ministar ponuditi i trajno rješenje kojim razdjelnici neće biti obvezni. 

Komentara 41

Avatar Prosenjak
Prosenjak
21:56 30.06.2016.

To vam je zato jer stranka koja se zove HNS to stalno čini. Njima nije dosta što su opelješili INA-u, i usput prodali priču da je to učinio HDZ, nego imate bivšeg ministra Vrdoljaka čiji frend dila razdjelnicima, i trebalo je frendu naći posla, na vaš račun. Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš isto je napravila s energetskim certifikatom, kad je podvalila laž da bez tog certifikata nećete moći jer tako nalažu pravila EU, pa je to uspio srušit Karlo Starčević koji je dokazao da to nije potrebno, i da je sve izmišljeno kako bi njezina frendica koja trguje tim certifikatima imala posla i ljudima na silu prodavati nešto što im zapravo nije potrebno.

AL
alphazulu99
22:03 30.06.2016.

Struka je upozoravala da nikakvi razdjelnici ili mjeraci ne mogu donijeti nista dobro stanarima. Stanovi nisu medjusobno izolirani, pa toplina prelazi iz stana sa visom temperaturom u stan sa nizom temperaturom. Mafija koja je prodavala razdjelnike, bila je zastupljena u medijima, uvjeravali su gradjane kako ce svatko placati samo ono sto potrosi. Presucujuci i zanemarujuci prelazak topline iz jednog u drugi stan. Ovako ce nam biti dok budemo gutali price iluzionista, pri tome ne uvazavajuci struku.

Avatar Matija22
Matija22
21:55 30.06.2016.

za tri tisuće kuna kolko koštaju ti razdjelnici ljudi se griju 2 godine i imaju za plačanje računa i sad kažu da to netreba , ovako je ta lova nekom fino sjela u đep

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije