Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radovi u punom jeku

Prva Kuća arhitekture za boravak i razgovor o umjetnosti – cijeli dan

22.01.2015., Zagreb - U ulici kralja Drzislava uskoro se otvara Kuca arhitekture. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
Autor
Sandra Golemac
23.01.2015.
u 14:30

Multimedijalni 
objekt u kojem će biti izložbe, filmovi, koncerti i još mnogo toga, uređen je od donacija

Na samom ulazu moći će se pročitati dnevni tisak i razni prospekti, u centralnom prostoru razgledati izložba, u suterenu ručati i večerati ili popiti kavu, a na katu sjesti u čitaonicu i pročitati nešto o arhitekturi i umjetnosti. I sve to u centru grada, u Ulici kralja Držislava.

Riječ je, naime, o prvoj zagrebačkoj, ali i hrvatskoj Kući arhitekture koja svoja vrata službeno otvara 31. siječnja u 13 sati. Radovi su još u punom jeku kako bi sve na vrijeme bilo spremno za prve posjetitelje.

Na projektu već nekoliko godina radi petnaestak ljudi iz Orisa, časopisa za arhitekturu i kulturu, a cilj im je da ovaj prostor bude pravo multimedijalno mjesto za druženje.

Svi stolci različiti

– Koncept Kuće arhitekture sastoji se od tri dijela, imamo galeriju, restoran i čitaonicu. Plan je da se ovdje održavaju domaće i međunarodne izložbe, koncerti, filmske projekcije, domjenci, prezentacije i još mnogo toga. Mjesto će definitivno biti otvorena tipa – istaknula je Divna Antičević, voditeljica galerije, te dodala kako će, barem zasad, ulaz u galeriju biti besplatan.

Sve je, kažu, napravljeno uz pomoć donacija, zbog čega se i čekalo nekoliko godina za realizaciju.

Samo će restoran Voncimer početi s radom nešto kasnije, vjerojatno od proljeća.

– Imat ćemo nešto drugačiju ponudu nego ostali, ali o tome još ne možemo govoriti. Zanimljivo je što su svi stolci u restoranu različiti, jer su ih donirali arhitekti iz regije, ali i cijeloga svijeta od Japana, Čilea do Austrije – rekla je voditeljica galerije.

Radno vrijeme čitaonice bit će od 8 do 16 sati, dok će galerija i restoran raditi dulje, do 22 sata. Posjetitelji će u Kući arhitekture, zapravo, moći tamo provesti cijeli dan, s obzirom na bogat sadržaj i ponudu.

Međunarodna gostovanja

Otvaranje, kaže Divna Antičević, neće biti klasično.

– Vrata ćemo otvoriti u 13 sati. Svi mogu doći i razgledati izložbu četrdesetak arhitekata iz cijeloga svijeta s kojima Oris surađuje posljednjih 15 godina. Ta će izložba trajati dva tjedna, a u planu je da kroz cijelu godinu nudimo neki program – istaknula je Antičević.

U veljači će biti izloženi radovi australskog arhitekta Glenna Murcutta, a u ožujku čileanskog arhitekta hrvatskoga podrijetla Smiljana Radića.

U rujnu će svakako održati tradicionalne Dane Orisa na kojima sudjeluju istaknuti međunarodni i domaći arhitekti. Kuća arhitekture u Ulici kralja Držislava prostire se na više od 600 četvornih metara, a samo u galerijski dio, za izložbe, koncerte, prezentacije i filmske projekcije, stane oko 150 ljudi.

>> Zavirite u prvu Kuću arhitekture u središtu grada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije