Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neodržana sjednica

Prosvjednicima ispred Skupštine Kosor poručio: 'Za Bandića i spalionicu glasalo 93% Resničana'

25.09.2014., Zagreb - Iako je sjednica Gradske skupstine odgodjena za listopad zbog povlacenja svih tocaka dnevnog reda, u Cirilometodskoj je odrzan prosvjed protiv spalionice otpada. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
26.09.2014.
u 11:00

Bandić je kazao da je uzrok neodržavanja sjednice hitna rasprava o Velikom potoku, a stanovnici uz njega tvrde da nikakve hitnosti nema

Dok gradonačelnik Milan Bandić tvrdi da je razlog zbog kojeg je povukao svoje prijedloge s dnevnog reda Gradske skupštine rasprava o klizištu Velikog potoka na Črnomercu, zbog čega je sjednica otkazana, njen predsjednik Darinko Kosor i čelnici oporbe tvrde da se njima nije opravdao tim razlogom.

Na krivom mjestu

– On može povući prijedloge bez ikakva objašnjenja, no kazao je da je razlog bolja priprema svih prijedloga, a osobito plana gospodarenja otpadom – kazao je Kosor jučer nakon sjednice Predsjedništva Skupštine. Dodao je da su se dogovorili da iduća sjednica bude 9. listopada. Kosor je poslao poruku i prosvjednicima koji su jučer ujutro ispred skupštine protestirali protiv spalionice u Resniku i rekao da su na krivom mjestu ponukani krivim motivom.

– U planu gospodarenja otpadom koji je trebao biti na sjednici ne raspravlja se o lokaciji Resnik i spalionici. Odluka o tome donesena je još 2006. godine kada je većinu imao SDP – kazao je Kosor. Objasnio je da su spornu lokaciju tako odredili SDP i Bandić za kojega je na zadnjim izborima glasovalo 93 posto Resničana, zbog čega Bandićeve odluke imaju puni legitimitet.

Gradonačelnikovu tezu podržala je predsjednica kluba njegovih zastupnika Jelena Pavičić Vukičević koja tvrdi da razlog za naglo otkazivanje sjednice leži u boljoj pripremi svih materijala te dodatnoj raspravi o Velikom potoku. Demantirala je optužbe HDZ-ovaca i HNS-ovaca da nisu imali osiguranu većinu.

– To nije bio povod iako često imamo problema s kvorumom jer su ljudi na našoj listi s vrhunskim karijerama i često su na putu – kazala je Pavičić Vukičević.

Bandićevci protiv Bandića?

Čelnik HDZ-a Andrija Mikulić ipak smatra da je gradonačelnik imao problema s manjkom glasova podrške, no ne zbog poslovnih obveza svojih zastupnika već njihova neslaganja s Bandićevom politikom oko spalionice. Čelnik SDP-a Davor Bernardić smatra da je problem u političkom prepucavanju između Bandića i Kosora te HDZ-a i Kosora, a na prozivku Kosora zašto se SDP sada ograđuje od lokacije u Resniku kada su je upravo oni još 2006. ucrtali u prostorni plan kazao je:

– Nisam tada ja bio šef SDP-a. Svatko treba odgovarati za svoje poteze, a Kosor to sada može ispraviti – kazao je Bernardić.

Gradonačelnikovu pak tezu da je sjednicu odgodio zbog hitnosti rasprave o Velikom potoku demantirali su stanovnici.

– Skupština je još ranije za sanaciju potoka i klizišta donijela plan i odobrila ulaganje od 16 milijuna kuna, no do danas radovi nisu počeli tako da je riječ o izmišljotini – kazao nam je jedan od stanovnika.

I dok se unutar Skupštine prebacivala odgovornost, ispred je stotinjak prosvjednika poslalo jasnu poruku.

– Nećemo skupu i štetnu spalionicu, već predlažemo ekološki način zbrinjavanja otpada. Dobili smo na vremenu još dva tjedna da uvjerimo čim više Zagrepčana da se sada vodi borba za budućnost naše djece – kazali su prosvjednici.

Komentara 5

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:34 26.09.2014.

Hm, Kosor ne zna da je Bandić na predizbornom skupu u Resniku prevario ljude i slagao im da spalionice neče biti, o čemu postoje video zapisi, pa su jadnici, misleči da imaju posla s poštenim čovjekom, dali svoj glas njemu. Ali sada, videči da taj čovjek ne preza od laži i prijevara, traže svoje pravo na život, jer vjerujte život pored ovakve koncentracije kanalizacije, smetlišta, spalionice, kompostane, smetlišta za krupni građevinski otpad i sličnih gadarija, nije moguć i nitko nema pravo da bi drugome uništavao kvalitetu života samo zato što je neuredan i svoje smeće želi trpati nekome pod prozore.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:43 26.09.2014.

I moram reči da tvrdnja Predsjednika Skupštine Kosora da su se on i Bandić dogovorili da sjednica bude 9. listopada, nije točna. Kad se još nije znalo da će sjednica biti odgođena, Bandić je na radio Sljemenu u emisiji Zagrebii po Zagrebu izjavio da će se ona održati 9. listopada. Toliko o tome tko što u ovoj priči odlučuje, iako poslovnik i propisi govore kako bi zakonski to trebalo izgledati.

SA
samodinamo
14:34 26.09.2014.

dobro im je i rekao,stvarno su naporni...jedva čekam da se izgradi spalionica u Resniku...kome ne paše nek odseli iz grada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije