Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U zagrebačkom štihu

Projekt "Zagrebačkog vjenčanja" uz jela iz 19. stoljeća

28.10.2014., Zagreb -  Igor Zlatar, autor projekta Zagrebacko vjencanje. Photo:Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
29.10.2014.
u 12:00

Poticat će se tradicijski obrtnici, nuditi prstenje s gradskim elementima, izradit će i tradicionalnu zagrebačku vjenčanicu, na vjenčanju posluživati salenjake, sladoled "Crna Kraljica", izraditi svadbeni novčić...

Vjenčanje u zagrebačkom štihu - početna je to bila ideja Igora Zlatara kad je odlučio stati na kraj uvoznim proizvodima u obliku zahvalnica, pozivnica i darova za goste na svadbenoj svečanosti.

Kad je prije dvije i pol godine ušao u posao vjenčanja, shvatio je da je malo toga autohtono i lokalno. I odlučio to promijeniti. Pokrenuo je projekt iza kojeg je stao i Grad Zagreb i nazvao ga "Zagrebačko vjenčanje".

Po uzoru na susjede

- Vidio sam koliko su popularna bečka vjenčanja, a i najbliži susjedi ne zaostaju. Stanovnici glavnog grada Slovenije vole ljubljansko vjenčanje, u sklopu kojeg se fotografiraju na starom gradu do kojeg ih vodi žičara - kaže Zlatar, koji je kao rođeni Zagrepčanin odlučio osmisliti gotov proizvod i ponuditi ga stanovnicima Zagreba, dijaspore te potpunim strancima.

Pilot faze projekta pomalo je uvodio u manjim segmentima u vjenčanja koja su organizirana u dvorani u sklopu Nove Galerije, gdje radi kao voditelj kongresnog centra. Tako su gosti kao uspomenu na vjenčanje kući nosili ručno oblikovanu kutijicu ili licitarsko srce. Znamenitosti Zagreba jedan je par predstavio u sklopu digitalne pozivnice...

Na meniju i "Crna kraljica"

No nakon što dovrši projekt, Igor Zlatar u paket će ubaciti sve što podsjeća na povijest Zagreba. Primjerice, u sklopu "Zagrebačkog vjenčanja" nudit će se jela koja su se kuhala još u 19. stoljeću, pa će se tako na meniju naći salenjaci, zagrebačka pečenka, sladoled Crna Kraljica...

- Recept Crne Kraljice iz doba je bana Jelačića - otkrio je Zlatar, te dodao da je jedan zagrebački zlatar osmislio i prstenje s elementima grada, a izradit će i tradicionalnu zagrebačku vjenčanicu. Na taj će način poticati male tradicijske obrtnike koji će nuditi svoje proizvode. Promovirat će i lokacije za fotografiranje koje su manje poznate, a u suradnji s Gradom Zagrebom otvorit će i ona mjesta koja sada nisu dostupna kao što je Tehnički muzej. Mladenci će moći izraditi i svadbeni novčić čije će lice i naličje sami odrediti.

- Postojat će i mogućnost najma tramvaja - rekao je Zlatar, te dodao da će projekt zaživjeti na proljeće sljedeće godine.

Komentara 1

IN
incogrito
22:12 29.10.2014.

Bravo. Sretno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije