Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sdp upozorava:

Proda li udjele Vodoprivrede, Grad ostaje bez 200 milijuna kuna

07.01.2014., Zagreb - Radnici Vodoprivrede bagerom postavljenim na ponton poravnavaju dno jezera Bundek.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL
16.05.2016.
u 13:25

O prodaji 37,6 posto udjela u Vodoprivredi (148.739 dionica, svaka po 100 kuna), odlučivat će Gradska skupština 19. svibnja

Grad Zagreb planira prodati dionice koje ima u Vodoprivredi Zagreb. Takva će odluka na sjednicu Gradske skupštine idućega četvrtka 19. svibnja, a na dnevni je red “ugurana” uz još pet tvrtki u kojima Grad ima udjele kojih se želi riješiti.

Takav plan, barem zasad, nije dobio podršku članova skupštinskog Odbora za kontrolu. Predsjednik tog Odbora Davor Bernardić (SDP) kaže: Prodaja dionica u Vodoprivredi štetna je odluka za Grad Zagreb.

Naime, prema trenutačnim planovima, Grad se želi riješiti svojih 37,61 posto udjela u temeljnom kapitalu Vodoprivrede, točnije 148.739 dionica koje želi prodati za 14.873.900 kuna, odnosno sto kuna za dionicu.

Takva trenutačna zarada, smatraju neki skupštinari, sitna je u usporedbi sa zaradom koju bi Grad mogao imati do 2024. godine, do kada je rok do kojeg mogu raspolagati u dobiti Vodoprivrede.

Odluka je to važnija jer Vodoprivreda ima tri posto udjela u tvrtki Zagrebačke otpadne vode, ali je i vlasnica 38 posto udjela u Zagrebačkim otpadnim vodama upravljanje i pogon, kojih će, po ugovoru, u stopostotno vlasništvo prijeći 2024. godine.

Do te godine prosječna dividenda temeljem udjela je oko 10 milijuna kuna godišnje s porastom udjela svakih pet godina.

– Za kikiriki se odričemo dobiti iz pročistača od 200 milijuna kuna, a prodajom velikog udjela u Vodoprivredi Grad Zagreb se odriče upravljanja i dobiti iz pročistača – poručio je Bernardić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije