Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka vlade

Problem otpada Županija mora rješavati iznova

16.06.2009.,Zagreb - Na odlagalistu smeca Jakusevac stotine kamiona dnevno dovozi smece. Radnici na odlagalistu i po najvecim vrucinama pomazu na istovaru i strojevima rasporedjuju smece po depiniji.  Photo: Patrik Macek/Vecernji list
26.04.2015.
u 17:04


Osim nove studije, morat će se mijenjati županijski prostorni plan

Na prošlotjednoj sjednici Vlada je izmijenila plan gospodarenja otpadom po kojemu se radilo sedam godina i koji istječe ove godine te je Zagrebačkoj županiji nametnula da u Centru za gospodarenje otpada (CGO) Tarno zbrinjavaju otpad iz Zagreba i Sisačko-moslavačke županije. To znači da će i Zagreb i Županija morati raditi nove studije gospodarenja otpadom.

Obveza do kraja 2018.

"Za CGO Tarno i CGO Zagreb potrebno je izraditi zajedničku studiju izvedivosti koja će opravdati gradnju tih centara u odnosu na mogućnost zbrinjavanja komunalnog otpada s područja Zagreba, Zagrebačke županije i dijela Sisačko-moslavačke županije", piše u izmjenama Plana gospodarenja otpadom 2007. – 2015.

Ovu informaciju u Zagrebačkoj županiji dobili su prije više od mjesec dana kada im je Fond za zaštitu okoliša zaustavio proces gradnje centra tražeći da naprave novu studiju izvodivosti u koju će uvrstiti i susjedne županije. Župan Stjepan Kožić upozorio je da će ih taj zahtjev vratiti na početak jer, osim nove studije, morat će izmijeniti prostorni plan i potpisivati nove ugovore s općinama i gradovima, a upitno je da će stanovnici Ivanić Grada pristati da se otpad susjeda odlaže u njihovu dvorištu.

Kretanje ispočetka značit će i kašnjenje u rješavanju problema otpada jer sve mora biti gotovo do kraja 2018., a Kožić ne želi da županija plaća penale Europskoj uniji zbog aljkavosti susjednih županija. Odluka Vlade zbunila je i Zagreb.

– U županiji otpad se zbrinjava u Tarnu, u kojem se on rješava na mehaničko-biološki način, dok je kod nas u Resniku termička obrada. Kako će se to sve ujediniti te u to uključiti i dio Sisačko-moslavačke županije, za koju se točno još i ne zna koja će mjesta ući u zajednički centar, stvarno ne znam – kazala je Sandra Tucak-Zorić iz Ureda za zaštitu okoliša.

Raskinuli sporazum

Kožić nije želio reagirati na odluku Vlade jer je još nije službeno dobio informaciju. Županija i Zagreb na početku su namjeravali problem otpada riješiti zajednički. U Zagrebu je trebala biti spalionica, a u županiji odlagalište šljake. Imali su sporazum koji je 2008. raskinula županija smatrajući da Zagreb nije radio dovoljno brzo, a procijenili su i da im je mehaničko-biološka obrada jeftinija i ekološki prihvatljivija.

Dijelom je raskidu kumovala i politika jer su Županija i Zagreb sporazum potpisali dok su Županiju vodili HSS i SDP, a tada je i gradonačelnik Milan Bandić bio u SDP-u. Sporazum je raskinut odmah nakon raspada koalicije HSS-SDP.

 

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:54 27.04.2015.

Hm, Sandra Tucak-Zorić i ostala ekipa, koja planira spalionicu, toliko se zapetljala u priču, da i slijepci vide što se tu radi. Ako je Sandra direktorica centra za gospodarenje otpadom, koja je njezina uloga u spalioničarskom lobiju? Ako Županija mislii da joj je bolje zbrinjavati otpad da ga recikliraju, zašto bi Zagreb bio gluplji od Štakorovca ili Dugog sela i palio sve živo? Kako su svi ovi iz ministarstva pametni, meni se čini da bi trebalo napraviti spalionicu ispred ministarstva, a sve stare šporete, frižidere i ostali otpad, sa prostora "regiona", tamo spaliti, a šljaku odložiti u podrum ministarstva, pa da se svi lijepo griju, a otrov bude na sigurnom i tamnom mjestu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije