Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samoborski fašnik

Princ Fašnik, Sraka, Fiškal i Sudec 190. put preuzeli su vlast u Samoboru

samobor fašnik
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/11
29.01.2016.
u 21:55

Samobor će na dva tjedna postati Slobodna Fašnička Republika, a ulice će zauzeti maske

S ključem u rukama visoko dignutim u zrak Princ Fašnik, Sraka, Fiškal i Sudec večeras su, po 190. put preuzeli vlast. Samobor će na dva tjedna postati Slobodna Fašnička Republika, a ulice će zauzeti maske. Fašnički likovi su, po starom dobrom običaju, publiku na otvaranju Fašnika zabavljali šalama na račun političara i društvenih zbivanja. Pa su tako u Samoboru oformili stranku "MOŠT", a gradonačelnik Krešo Beljak odobrio je da podijele svu gradsku zemlju dok su na vlasti. Središnjom su pozornicom u povorkama prodefilirali maskirani srednjoškolski učenici, a kao gost večeri nastupio je Jole. Osim na Trgu kralja Tomislava, fašnički program u sljedećim danima odvijat će se i na Trgu Matice hrvatske, gdje su pripremili dječji kutak i igraonice, na novom trgu kod Pošte predstavljat će se tabori mjesnih odbora, u Kompareovoj ulici su postavili luna park i fašnički šator dok je u bivšoj vojarni Taborec klizalište. Samoborom u dane fašnika vrijedi posebna regulacija prometa, a parkiranje je besplatno u dane vikenda. Posjetitelji mogu uživati i u gastro ponudi na otvorenom, a na štandovima uz šetalište uz potok Gradnu nude se kuhano vino, bermet, samoborski specijaliteti, domaće krafne... Organizatori najavljuju kako ove godine postoji mogućnost da Princa Fašnika neće spaliti.

- Nakon 190. godina vladanja ognjem i šibicom fašničke vlasti odlučile postati humanije. Princa će prognati na neko lijepo i sigurno mjesto. Stoga će istražiti mogućnost da se Princa Fašnika kao posebnu vrstu homo ludensa, iznimno zanimljivu posjetiteljima svih dobi, smjesti u zagrebački Zoološki vrt. U tom smislu, visoka fašnička delegacija posjetit će ZOO i izvidjeti mogućnost da se Princu osigura mjesto u nastambi za majmune ili u lavljoj nastambi, gdje će biti siguran i u dobrom društvu do sljedeće godine – rekao je "visoki izvor" iz Samoborske Fašničke Republike. Ovogodišnji Fašnik odvija se uz temu "190 let fašnik raste i sve je plus 5" te uz slogan "Pokaži novu facu na Srakinu placu". Najmlađima su namijenjena subotnja i nedjeljna prijepodneva uz šarene dječje povorke na središnjem gradskom trgu. Odrasli mogu uživati u nastupima Miroslava Škore, Crvene jabuke, Dječaka... Sutra u 20 sati nastupaju Baruni. 

Komentara 3

SA
samoborka
23:59 29.01.2016.

Nadam se da su napravili barem neke promjene po pitanju same manifestacije. Samoborski fasnik je vec godinama isti. Krajnje predvidljiv (uvijek se doslovno isto; isti standovi, ista ponuda hrane, ista bina, isti program..) i dosadan. Dodjes, guras se u jednom smjeru prema centru, pojedes fritule i eventualno kobasice, okrenes se nazad, ides prema uvijek preskupom lunaparku koji tuli neke elektro polucajke, skuzis da nije vrijedno bacanja novca i odes doma. Samobor zivi iskljucivo na staroj slavi jer ga vode bijedni umovi i jer mu turisticka zajednica ne vrijedi pisljivog boba.

OP
opcija
02:05 30.01.2016.

večeras bio....ofucan lagano...godinama isti usiljeni spin

Avatar Olujni
Olujni
00:42 30.01.2016.

Nekim ljudima je stvarno dosadno u životu i nemaju baš nikakvih drugih obaveza i/ili problema pa mogu gubiti vrijeme maskirajući se u Bog zna što i ludirati se po ulicama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije