Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijevremeni izbori u Zagrebu

U borbu protiv Bandića idu i Anka Mrak Taritaš i Mirela Holy

03.03.2015., Zagreb -  Gradonacelnik Milan Bandic kuhao je grah za prijatelje i pojedine predsjednike gradskih cetvrti u restoranu Staro gnijezdo u Markusevcu.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
04.03.2015.
u 12:00

Sandra Švaljek nije na Bandićevu popisu, no kaže da obavlja posao profesionalno

Gradonačelniku Milanu Bandiću dosta je prisilnog "godišnjeg odmora" i spreman je podnijeti ostavku kako bi izazvao izvanredne izbore za gradonačelnika Zagreba. Od njegovih najbližih suradnika doznajemo kako čeka s ostavkom jer Ustavni sud još nije donio odluku o tome smije li se on vratiti na posao ili će mu zabrana obavljanja gradonačelničkog posla do daljnjega ostati na snazi. Ako ga Ustavni sud odbije ili do svibnja ne donese odluku, Bandić će dati ostavku, a Zagrepčani će na birališta. U slučaju da Bandić još jednom pobijedi, a zabrana rada i dalje bude na snazi, Zagrebom će vladati jedan od njegova dva zamjenika.

Tko će biti zamjenik

Nakon što mu je sadašnja zamjenica Sandra Švaljek okrenula leđa i Gradom vlada mimo njegove volje, Bandić sada mora puno pomnije birati osobu koja će ga mijenjati dok se on bori s pravosudnim problemima. Doznajemo kako je prvotni plan bio da mu zamjenici na gradonačelničkim izborima budu Vesna Kusin i Davor Štern, s time da bi Štern bio čovjek od povjerenja koji bi umjesto Bandića de facto bio gradonačelnik. No, čini se da će Bandić morati potražiti drugo rješenje.

Ne bih bio zamjenik gradonačelnika. Zahvalio bih se gospodinu Bandiću na ukazanoj časti, ali meni izvršna politička funkcija ne odgovara. Ako me bude trebao još jednom na listi za Skupštinu, naravno da ću mu pomoći – rekao nam je zastupnik u Gradskoj skupštini Davor Štern. Na izvanrednim izborima Bandiću će se najvjerojatnije suprotstaviti šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, ministrica graditeljstva i predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak-Taritaš, ali i predsjednica ORaH-a Mirela Holy.

– Najvažnije je da imamo program za Zagreb i da se spremimo za izbore kad god oni bili. Osobno sam spremna ući u bitku za gradonačelnicu Zagreba – kaže A. Mrak-Taritaš. Za bitku s Bandićem spremna je i šefica ORaH-a. – Mi ćemo izaći na izbore jer više ne možemo dopustiti da se o nama govori kao o stranci koja izbjegava izbore. Da ste me prije par mjeseci pitali hoću li se ja kandidirati za gradonačelnicu Zagreba, rekla bih ne, ali sada... – znakovito će Holy. U zagrebačkom HDZ-u kažu kako se ne opterećuju datumom izbora.

– Kada god bili izbori, mi ćemo imati svog, najboljeg kandidata koji će sigurno pobijediti – poručio je šef gradskog HDZ-a Andrija Mikulić. Bandićevu implicitnu najavu izvanrednih izbora u HDZ-u, kažu, nemaju potrebe komentirati. – HDZ nema namjeru na izvanrednim izborima dopustiti Bandiću da nam se priključi, niti bismo suradnju s njim željeli – poručuju iz zagrebačkog HDZ-a.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek nije željela komentirati Bandićeve izjave napomenuvši da nije ni primjereno komentirati izjave svog šefa. 

Od ostavke do izbora

– Gradonačelnik će napraviti ono što misli da treba, a ja svoj posao obavljam profesionalno – kratko je kazala oprezna Švaljek. Nije dala naslutiti hoće li se natjecati na izborima (ako do njih dođe) ili će se povući iz gradske politike. Neslužbeno doznajemo kako bi predsjednik Skupštine Darinko Kosor mogao podržati zajedničkog kandidata iz redova koalicije na nacionalnoj razini HDZ-HSLS-HSS, no samo ako bude riječ o dobrom kandidatu koji može pobijediti Bandića. U bitku protiv Bandića rado bi i Ivan Vilibor Sinčić, ali se ne smije kandidirati jer mu je prebivalište u Karlovcu. U svakom slučaju, ako (kada) Bandić da ostavku, u roku od 90 dana održali bi se izbori. U međuvremenu bi Zagreb vodio povjerenik – tehnička funkcija, bez puno ovlasti – kojega imenuje Vlada.

>>Bandić: Spreman sam odmah dati ostavku ako mi nađu nešto van imovinske kartice

Komentara 70

TB
Toni broo
12:25 04.03.2015.

Bernardića bude opet sabotirao Milanović, jadan dečec.

WA
walti
08:27 05.03.2015.

uh sta mislite holly bilo bi trave na svakom uglu a mrak taritas ona bi onako jaka rusila kao sto rusi a nista ne radi i ova nesposobna antihrvatska vlada

OB
ObrenM
12:47 04.03.2015.

Dobro je da Milan nema medju prijateljima ove dvije.Vec po danu izazivaju nelagodu,a po noci vjerovatan srcani udar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije