Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradonačelnici u berbi

Prije nego što 
su počeli berbu isprobali su prošlogodišnju

23.09.2016., Jastrebarsko - Ovogodisnja manifestacija Berba u Jaski u organizaciji opcine Jastrebarsko i gradskog poglavarstva, okupila je velik broj gradonacelnica i gradonacelnika iz cijele Hrvatske. Domacin berbe gradonacelnik Jastrebarskog Zvonimir No
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/7
24.09.2016.
u 16:00

Novac od prodaje vina ići će za stipendije budućih vinara i vinogradara agronomskih fakulteta

Već pri okupljanju u glavnom gradskom parku vidjelo se da su posve spremni. Svakodnevna odijela i kravate zamijenili su trenirkama i trapericama, a cipele tenisicama.

Grozd po grozd, pa u brentu

– Casual, samo casual – sa smiješkom su objašnjavali, a kad su navukli rukavice i u ruke uzeli škare, vidjelo se da s njima nema šale. Dvadesetak gradonačelnika, koliko ih se jučer okupilo na berbi u Jastrebarskom, nije obeshrabrila ni najava njihova domaćina Roberta Braje da je u vinogradu 18 tisuća trsova koji samo čekaju da ih se oslobodi grozdova.

– Brat ćemo danas tristo godina staru sortu crvenog veltlinca – objašnjavao je Braje, dok su gradonačelnici pomalo odlazili prema vinogradu, kod kojeg su prvo isprobali prošlogodišnju berbu. Bude li vino okusom barem blizu, zaključili su, posao su obavili odlično. Nisu dugo čekali, već se svatko od njih smjestio u svoj red i počeo reckati grozd po grozd, a zatim ih spremati u “brente”, odnosno plastične kadice. Da bi se berba doživjela u pravom smislu te riječi, “brente” su potom gradonačelnici nosili beračicama u narodnim nošnjama, koje su grožđe veselo gazile.

– Nije svrha ovoga da se grožđe kasnije ne mora mljeti, nego, kad su bobice iscijeđene, manji je obujam samog grozda pa je lakši transport – podučavale su mlade Jaskanke gradonačelnicu Supetra Ivanu Marković, koja je priznala kako joj je berba u Jaski prva u životu. Kod nje na Braču, kako je objasnila, više se beru masline, pa je to uglavnom berba u kojoj ona sudjeluje.

Iskustva zato imaju, priznali su, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, Križevaca Branko Hrg, ali i naš zlatni olimpijac Josip Glasnović, koji se također priključio berbi.

Prodaja za stipendije

– Živim u Jaski već neko vrijeme, red je da redovito sudjelujem u svim poslovima – rekao je Glasnović, koji je u Lokošin Dol na berbu poveo i suprugu. Baš kao i većina gradonačelnika.

– Družimo se, zabavljamo, ali i korisni smo. Jer novac od prodaje vina s ove berbe ići će za stipendiranje budućih vinara i vinogradara agronomskih fakulteta u Hrvatskoj – objasnio je domaćin, gradonačelnik Zvonimir Novosel te dodao kako u berbi razgovora o politici nije bilo iako su se okupili gradonačelnici različitih stranaka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije