Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tkalčićeva

Pretrpane terase kafića 'guše' simpatičnost ulice

09.08.2014., Zagreb - Nocni zivot ljeti u Tkalcicevoj ulici. Photo: Nina Djurdjevic/PIXSELL
02.09.2014.
u 13:00

Stručnjaci smatraju da bi zaposjedanje Tkalče moralo biti umjerenije

Suncobrani, stolci i stolovi posljednjih godina u "ulici kafića" - popularnoj Tkalči, niču, rekli bi njezini stanari, "kao gljive poslije kiše".

Unatoč njihovu protivljenju te protestiranju zbog buke koja se širi, raznobojne terase i natpisi zaklonili su i dijelove ulice koji su nekad bili simboli Tkalčićeve pa mnogi turisti koji prođu niti ne primijete sunčani sat na kući kod broja 25, a moraju se i dobro nagnuti da bi vidjeli kip Marije Jurić Zagorke.

Nije izgubila smisao

Ipak, sudeći prema projektu idejnog začetnika današnjeg izgleda ulice, arhitektu Miroslavu Begoviću, ulica još uvijek nije izgubila svoj smisao. Naime, osnovni cilj projekta, za koji je još 1965. Općina Centar raspisala natječaj za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje, bilo je ponovno vraćanje života u ulicu.

– Zapadni dio Tkalčićeve imao je simpatičan nered u organizacijskom smislu i postojeći ritam volumena i prostora davao je ambijentalnu vrijednost prostoru, ali u njemu nije više nitko živio i sve je bilo derutno - govori Borka Bobovec, koja je uoči 10. obljetnice smrti Miroslava Begovića pripremila i predstavila monografiju s njegovim radovima.

Dr. sc. Bobovec, inače pomoćnica ministrice za graditeljstvo, i sama studentica pokojnog arhitekta, istražila je, sistematizirala i obradila cjelokupan Begovićev opus.

Foto: Pivnica Medvedgrad

"Crvena svjetla"

Sanacija početka Tkalčićeve, koja je krenula tek sredinom osamdesetih godina, spasila je, kaže Bobovec, čitavu ulicu od daljnjeg propadanja, kao i Radićevu ulicu, s obzirom na to da su naslonjene jedna na drugu. Nekad "ulica crvenih svjetala", nazvana tako zbog bloka bordela koji su godinama tamo djelovali, i to legalno, u nekoliko je godina dobila sasvim novi smisao.

Došlo je do izgradnje potpuno novih zgrada, suvremeno oblikovanih, s dovoljnim brojem uporabnih kvadrata koji su morali opravdati visinu investicije i ponuditi sadržaje koje postojeći prostori nisu mogli prihvatiti. No da je Tkalčićeva prenatrpana nauštrb pješačkog dijela ulice, smatra i ova studentica "oca moderne Tkalče".

– Umjereniji i kontroliraniji način zaposjedanja Tkalčićeve odašiljao bi bolju sliku ulice, a time i grada, od one koju trenutačno imamo kazala je Bobovec.

Komentara 2

TV
tvrdapixa
12:48 03.09.2014.

To svakak treba rješiti! Evo par prijedloga: 1. Uvesti par-nepar (utorkom muški, četvrtkom ženske) 2. Naplačivati ulaznice 3. Dignuti cijene za minimalno 100%

SU
SUBARU
12:54 03.09.2014.

e to treba batman podelati ps.moram pisati malim slovima da ne povrijedim večernjakovo pravilo br. 5.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije