Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 81. godini

Preminuo jedan od autora Jelačić-placa

trg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
29.03.2016.
u 20:12

Projektirao je i Trg Petra Preradovića, Trg hrvatskih velikana te potez Ilice do Frankopanske, Gajeve, Jurišićeve, Petrinjske i Varšavske ulice, prolaz Harmica...

U 81. godini preminuo je Mihajlo Kranjc, arhitekt koji je oblikovao niz javnih površina diljem Zagreba.

Kranjc se radom na javnim prostorima počeo baviti kasnih sedamdesetih, kad je s Brankom Silađinom i Berislavom Šerbetićem sudjelovao u natječaju za uređenje zagrebačkog glavnog trga, Trga bana Jelačića, tadašnjeg Trga Republike, izvedenog u drugoj polovici osamdesetih. Najveći dio svog opusa realizirao je tijekom devedesetih, dok je radio kao savjetnik pročelnika u gradskom Zavodu za planiranje razvoja Grada. Neki od značajnijih projekata su uređenje Trga Petra Preradovića, Trga hrvatskih velikana te potez Ilice do Frankopanske, Gajeve, Jurišićeve, Petrinjske i Varšavske ulice, prolaz Harmica...

Uz ove projekte, projektirao je i brojne postave skulptura na brojnim lokacijama u Zagrebu. To su spomenici: bana Josipa Jelačića A. Fernkorna na Jelačićevu trgu, Franje Bučara na Trgu sportova, Luke Paljetka Marije Ujević u "Prolazu neboder", Tina Ujevića M. Vuce u Varšavskoj ulici, Julija Klovića Ivana Meštrovića u atriju Klovićevih dvora na Jezuitskom trgu te skulpture: Elegija R. Frangeša-Mihanovića na Rokovu perivoju, Tvrdalj Šime Vulasa na Opatovini, Torzo Raula Goldonija u Jurišićevoj ulici, Prizemljeno Sunce Ivana Kožarića u Bogovićevoj ulici, Drvo Ratka Petrića u Parku mladosti i FuturoJaspera Neergarda na Kennedyjevu trgu.

Komentara 4

DU
Deleted user
22:16 29.03.2016.

Jedan od autora uređenja. Koji naslov. Za autore trga treba ići u 1640.

Avatar Niškorist
Niškorist
20:33 29.03.2016.

?

OK
okus
20:44 29.03.2016.

Hvala Ti na mom nekad lijepom Zagrebu. Pocivao u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije