Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt "Zagrebački kvartovi"

Predstavljena knjiga Muzeja grada Zagreba o kvartu Maksimir

mgz
Foto: Pixsell
1/4
15.10.2016.
u 13:00

Promocijom knjige "Maksimir - povijest i kvartovski simboli" završava treća dionica projekta "Zagrebački kvartovi" te se kreće u istraživanje novog kvarta

U Muzeju grada Zagreba jučer je predstavljena knjiga "Maksimir - povijest i kvartovski simboli", ujedno i katalog istoimene izložbe realizirane 2014. godine.

O knjizi nastaloj u sklopu projekta "Zagrebački kvartovi" govorili su ravnatelj muzeja Vinko Ivić, recezenti Ivica Šute i Dragan Damjanović te autor projekta Kristian Strukić.

- Projekt je istraživačkog karaktera, a izložbene teme obrađuju se sustavnim, studijskim pristupom uz istaknutu društvenu komponentu. Drugim riječima, u pripremu svake izložbe nastojimo što više uključiti i stanovnike kvartova izravno povezujući muzejski prostor s gradom, stoga uz povijesni okvir važan dio projekta čini i sadašnjica - rekao je Kristian Strukić koji je publikaciju uredio zajedno s Milenom Bušić.

Nakon Trnskog i Dubrave, Maksimir je bio tema treće dionice projekta, kako je istaknuo Strukić. Realizacija treće dionice - maksimirske - započela je još krajem 2013. godine postavljanjem male ulične izložbe 20 kvartovskih slika starog Maksimira na početku Maksimirske ceste.

- Izložbom smo pozivali stanovnike kvarta da se uključe donacijom ili ustupanjem predmeta. Ona je ujedno bila najava velike izložbe "Maksimir – povijest i kvartovski simboli" koja je bila postavljena u Muzeju grada Zagreba od 3. travnja do 19. listopada 2014., a predstavila je povijest Maksimira, čiji je ubrzani razvoj započeo oko 1900. godine kada je pripojen Zagrebu - kazao je Strukić. Izložba je ujedno istaknula važnija mjesta ovog prostora, ali i Zagreba u cjelini, poput parka Maksimir i Zoološkog vrta, maksimirskog stadiona i GNK-a Dinamo, Maksimirske ceste i prvih obrtnika, Kvaternikova trga, starih stambenih naselja (Stara Pešćenica, Željezničarska kolonija i Gogoljin brijeg), tvornice Patria, Fotokemike, RIZ-a i Kraša, stare škole i crkve iz Remeta te bukovačkih ljetnikovaca...

Knjigu čini niz izvornih znanstvenih, stručnih tekstova raznih autora, a uz to je obogaćena brojnim fotografijama iz fundusa Muzeja grada Zagreba, kao i raznih institucija, ali isto tako i fotografijama koje su ustupili stanovnici kvarta.

- Ova knjiga objedinjuje u sebi građu koja je sakupljena tijekom terenskog rada u kvartu, kroz pregledavanje fundusa raznih institucija te istraživanja brojne i opsežne tiskane, arhivske i druge građe - kazao je Strukić dodavši da promocijom knjige "Maksimir – povijest i kvartovski simboli" završava treća dionica dugogodišnjeg projekta "Zagrebački kvartovi" te da se polako okreće idućoj, četvrtoj dionici projekta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije