Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Padaju fasade

Pred Ilicom 11 odlomio se kameni komad i skoro pogodio prolaznicu

fasada
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/4
23.05.2015.
u 11:00

Kanađanin rodom iz Zagreba, koji je tome svjedočio, zvao je sve nadležne očekujući rješenje, ali onda je “shvatio da Hrvatska nije Kanada”

Prodoran vrisak prolomio se Ilicom i zaustavio gradsku vrevu jučer oko 14 sati.

A kamena gromada koja je pala razbila se u komadiće pred haustorom kod broja 11. Djevojka je nakon vriska u šoku samo produljila. No turist iz Kanade koji se našao iza djevojke ostao je zatečen prizorom. Fotografirao je razlomljene komade i poslao fotografiju na Večernjakovu adresu.

Visoke cijene obnove

– Komad je bio toliko masivan da bi je ubio da je pao samo deset centimetara bliže. Težio je sigurno pet kilograma. Jednog će dana komad fasade nekog usmrtiti – diplomata, turista itd. i onda će Zagreb imati problema s lošim PR-om – kaže ovaj Kanađanin, rodom iz Zagreba (podaci poznati redakciji). Zvao je, kaže, GSKG, komunalno redarstvo i Zagrebački holding. Zagrebačke ceste nisu se, dodaje, ni javljale. Da postoji problem u širem centru s odlomljenim pročeljima koja padaju na cestu, upoznati su i u Gradu Zagrebu. Jedan je pročelnik u neformalnom razgovoru, uopće se ne uzbuđujući, rekao: “Pada svaki dan po cijelom gradu”. Sve češćih lomova i padova s fasada svjestan je i predsjednik GČ Donji grad Nedjeljko Gojo, koji kaže da je obnova pročelja dužnost svake zgrade pojedinačno, a dogovara je predstavnik suvlasnika stanara.

No stanari se, čini se, teško odlučuju na taj potez zbog visokih cijena i papirologije. Naime, predstavnik suvlasnika, ako ima natpolovičnu suglasnost stanara, s Gradskim stambenim-komunalnim gospodarstvom kao upraviteljem dogovara cijenu obnove, koja ovisi o razdoblju u kojem je zgrada sagrađena i o tome koliko je zahvat kompliciran. Silvije Novak, pročelnik Gradskog zavoda za zaštitu spomenika, svojedobno je rekao da je Grad Zagreb proširio zonu prioriteta koja obuhvaća cijeli centar, od Kačićeve do Kvatrića, a stanari se mogu javiti na javni poziv koji im upućuju u novinama.

Godišnja obnova 15 fasada

Grad Zagreb tako nepovratno financira 25 posto ako je pročelje ulično, ako je ulično i dvorišno, plaćaju je 30 posto, a za pojedinačni zaštićeni spomenik kulture plaćaju 50 posto obnove. Natječaj za korištenje sredstava spomeničke rente u 2015. raspisan je, a traje do 15. lipnja.

– GSKG putem banke omogućava kredit od pet, deset ili 15 godina. Putem ovog modela godišnje se realizira 10 do 15 fasada – kaže Joško Jakelić, voditelj GSKG-a. Predstavnik stanara dotične zgrade u Ilici, pak, nije želio govoriti o gromadi koja je pala s fasade i umalo pogodila djevojku. Iz GSKG rekli su da je dežurna ekipa obišla lokaciju, no nije pronašla otpale dijelove. Detaljan pregled bit će u ponedjeljak.

Komentara 9

GE
geler203
15:29 23.05.2015.

Mora žalbu odnijeti pred fontanu.

NV
nvbrenko
13:52 23.05.2015.

Znači - najjeftiniji je ljudski život - sve dok ...... odron s fasade ne "pogodi pravu osobu" nakon kojeg "događaja" će se početi razmišljati o saniranju fasada, ili možda nakon nekog vremena, neće ni to, padne događaj u zaborav .....

TR
Trnjanec
12:50 23.05.2015.

Ako porušimo zgrade i izgradimo fontane, više neće padati fasade po ljudima. Osim toga, ne dolaze turisti gledati arhitekturu, nego vodoskoke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije