Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pravi ‘zimmer frei’ na Vrbiku, Knežiji i u Novom Zagrebu

09.06.2016.
u 16:00

Lokalac u kratkim hlačicama koji drži natpis “Zimmer frei”, i to rukom ispisan, moguće na ostacima stare kartonske kutije, prizor je koji povezujemo s Jadranskom obalom.

Turisti su se nekada “grabili” i za taj, sasvim neposredan način. Obično bi vlasnik apartmana stajao uz najprometniju cestu ili povlačio turiste za rukav. Tako bi nastojali svladati žestoku konkurenciju. Iako je malo vjerojatno da će na Glavnom kolodvoru turiste hvatati na isti način (marketinške metode danas su ipak malo sofisticiranije), vlasnici zagrebačkih apartmana morat će smisliti način kako doskočiti konkurenciji, s obzirom na sve veću poplavu na gradskom tržištu.

Vole komfor

Apartmani se, naime, više ne otvaraju samo u središtu grada. A turistima nije problem unajmiti koji na Črnomercu, Trešnjevci, u Španskom, Novom Zagrebu... Sviđa im se što se ne moraju zavlačiti u prometni centar, gdje se parkirališno mjesto može tražiti čak i sat vremena (ili dulje). Osim toga, oni koji dolaze iz velikih metropola sasvim drukčije gledaju na centar grada nego što ga mi gledamo.

– Onom koji dolazi iz Barcelone cijeli je Zagreb centar – kaže Davor Mauser, koji je stan na Vrbiku, u kojem je nekad živio s obitelji, preuredio i sad iznajmljuje turistima. Počeli su, kaže, prije pet godina, kada je apartmana bilo puno manje.

– Tada je bilo puno lakše nego danas. Konkurencija je danas prevelika, na internet-portalu Booking.com u Zagrebu je registrirano 600 apartmana. Imamo već i stalne goste koji se vraćaju, ali uvijek treba raditi na pridobivanju novih – kaže Davor Mauser, koji stan od 120 kvadrata iznajmljuje po cijeni od 80 do 100 eura. Dok će u strogom centru noćenje u garsonijeri od četrdesetak kvadrata platiti 60 eura. Suzana Zeljko, koja ima dva apartmana na istom katu na Knežiji, smatra pak da je mnogim turistima puno bolje odspavati u mirnim naseljima i tramvajem ili taksijem kretati se po gradu. Oni koji odluče prespavati u takvim apartmanima uglavnom su na proputovanju automobilom prema Jadranu i Zagreb im je idealan za jedan dan stanke. Takvim turistima bitan je komfor, s obzirom na to da im je na raspolaganju sve što imaju u svakom stanu, a žele razinu smještaja hotela s četiri zvjezdice.

– Osim toga, Knežija je blizu Velesajma i Jaruna, gdje mogu uživati u raznim sportskim sadržajima – kaže Suzana Zeljko.

“Koji će turist u Sloboštinu?”

Na blizinu aerodroma, kada je uređivala stan u Sloboštini, računala je Branka Jušinski.

– Stan u kojem su deset godina bili podstanari naslijedila sam od roditelja. Kad sam ga odlučila pretvoriti u apartman, ljudi su mi se smijali i pitali: “Tko će unajmiti apartman na kraju Novog Zagreba?” No krenulo je gotovo odmah nakon što sam stan počela oglašavati – kaže Branka Jušinski. Toliko je dobro išlo, dodaje, da je nakon nekog vremena suprug kupio još jedan manji u tom kvartu, koji također iznajmljuju.

– Gotovo 90 posto gostiju su stranci, Bugara i Nizozemaca ima najviše, a oduševljeni su što imaju izravnu autobusnu liniju koja ih vozi do Glavnog kolodvora – kaže Branka Jušinski. Uglavnom su to obitelji s djecom ili sredovječni parovi koji avionom presjedaju u Zagrebu, prespavaju noć, uzmu rent-a-car koji potom ostave kad idu na let. Od kratkoročnog najma, reći će ovi vlasnici, više se zaradi, no on zahtijeva i puno više posla.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije