Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kravat pukovnija

Postrojba koja odaje počast svima koji su nosili hrvatsku odoru

29.08.2015., Zagreb - Kravat pukovnija, pocasna je satnija koju od 10. srpnja 2010. godine suorganiziraju ustanove Academia Cravatica (AC) i Turisticka zajednica grada Zagreba. Kravat-pukovnija izvodi program smjene straze i ophoda u uzem sredistu grada Z
31.08.2015.
u 14:00

Kad se spuste s Markova trga do Trga bana Jelačića i sve oduševe, to je rezultat svega što rade, od oblikovanja uniforme do čišćenja oružja

Zapovjednik i dva arkebuzira koji čuvaju stjegonošu čine konjički postroj iza kojeg slijedi pješadija na čelu s još jednim arkebuzirom, dva dočasnika te dva posilna vojnika, šest stražara i bubnjarskim orkestrom. Ukupno 17 vojnika, članova Kravat pukovnije, svakog vikenda ponosno korača ulicama Zagreba te oživljava priču koja je počela prije gotovo 400 godina.

Godine istraživanja

U 17. stoljeću hrvatska je laka konjica sudjelovala u Tridesetogodišnjem ratu. Bez oklopa i s dobrim naoružanjem bili su iznimno pokretni te su zbunjivali protivnike. No, osim što su bili poznati po nekonvencionalnu načinu ratovanja, proslavili su se i modnim dodatkom. Naime, oko vrata su nosili maramu, preteču kravate koju su popularizirali u Europi. U čast njima, 2010. osnovana je počasna postrojba Kravat pukovnija.

– Odajemo počast svima koji su nosili hrvatsku odoru, posebno braniteljima iz Domovinskog rata – rekao je Željko Matejčić, umirovljeni časnik koji je osmislio cijeli projekt te ga realizirao u suradnji s Academiom Cravaticom specijaliziranom za kravate i Turističkom zajednicom Zagreba.

– Tri godine smo provodili istraživanja u francuskim, austrijskim i hrvatskim muzejima, nakon čega su napravljene replike odora i oružja – kaže Matejčić te ističe kako je postrojba posebno ponosna na zastavu. Radi se o ručnom radu časnih sestara koje su na jednoj strani izvezle lik Gospe od kamenitih vrata, zaštitnice Pukovnije, a s druge strane grb Zagreba.

Afirmirali se

Kravat pukovnija je dosad imala više od 300 nastupa u Zagrebu. Smjenu straže od Trga Svetog Marka i Kamenitih vrata do Trga bana Jelačića i Katedrale izvodi svakog vikenda u podne, od travnja do listopada te blagdanima. Vojnici se prije straže okupljaju u prostorijama na Dolcu gdje smo ih ovog vikenda posjetili. Tamo se spremaju, oblače odore, brinu za oružja...

– Postoji jasna vojna hijerarhija i svatko zna svoj zadatak. Jako sam zadovoljan radom vojnika te njihovom predanošću – rekao je Matejčić koji od samog početka vodi postrojbu. Napomenuo je i da je Kravat pukovnija u početku bila anonimna, no s vremenom se afirmirala te postala veoma cijenjena u cijeloj zemlji, pa je tako sudjelovala na nedavnom vojnom mimohodu i na Sinjskoj alci. I turisti su oduševljeni pukovnijom kojoj je cilj okrenuti se Europi i svijetu te tamo promovirati Hrvatsku. Do sada su gostovali na CNN-u i kineskoj televiziji, posjetili su i Šangaj, a planiraju još aktivnosti.

Komentara 3

KP
karlo.petrik
09:26 01.09.2015.

Ponos i dika hrvatske , da barem hrvatski politicari nas na isti nacin ali svojom politikom promoviraju u svijetu.

MI
Mirko919
15:23 02.09.2015.

Svaka čast dečkima, uvijek ih je zadovoljstvo vidjeti u gradu. Samo naprijed!

BO
borjos
09:56 01.09.2015.

Da, ponos i dika! Ratovali smo u Tridesetogodišnjem ratu po Europi - mi koji smo se kleli papi Agatonu da nećemo napadati susjede i voditi osvajačke ratove. A osim po modnom dodatku, hrvatski ratnici iz tog razdoblja poznati su po zapadnoj Europi kao krvoloci, nešto poput današnjih ISIL-ovaca, kao netko koga bismo se trebali sramiti da smo iskreni vjernici. Nakon par stoljeća taj se dio prešućuje i ostaje samo ono lijepo, pa će tako nakon par stoljeća i o četnicima ostati samo onaj dio o lomljenju hleba i soli, kao dijela pravoslavne tradicije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije