Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnosni problem škole u Dubravi

Portira pretukli pa sad 2100 učenika čuvaju spremačice

29.01.2015., Zagreb - Skolska zgrada ulici Gjure Prejca, u kojoj rade cetiri srednje skole, Prehranbeno - tehnoloska, Veterinarska, Poljoprivredna i XII gimnazija. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
30.01.2015.
u 11:00

U Prejcovoj 2 nalaze se četiri srednje škole, a zaštite gotovo da i nema

Portira četiriju srednjih škola, koje se nalaze na adresi Gjure Prejca 2, prošlog ponedjeljka pretukla je grupa maloljetnika nakon što je pokušao spriječiti njihov ulazak u školu. Jedina osoba koja je štitila učenike od nasilnika koji se redovito pojavljuju pred školom sada je na bolovanju, a vrata Veterinarske, Prehrambeno-tehnološke i Poljoprivredne škole te XII. gimnazije čuvaju spremačice, i to u dvije smjene.

– Čitava škola broji 2100 učenika, ali ti maloljetnici nisu naši đaci. Ipak, dolaze pred školu, ulaze u nju, a svašta i dobacuju, uglavnom našim učenicama, ali i nastavnicima, pa i meni. Sve je kulminiralo kad je naš portir pokušao spriječiti njihov ulazak u školu u popodnevnim satima, što je završilo tučnjavom – objasnila je ravnateljica Prehrambeno-tehnološke škole Ligija Prpa-Blažeković te dodala kako se otad maloljetnici nisu pojavljivali pred školom. Ono što dodatno otežava situaciju ravnateljicama četiriju škola, govori Prpa-Blažeković, činjenica je da zanimanje portir-telefonist jednostavno više ne postoji, odnosno nikoga se na to mjesto, odlukom Vlade, ne može zaposliti.

– Znam da u nekim školama na porti sjede učenici i zapisuju tko ulazi u školu. To je ideja koju mi provodimo unutar škole, odnosno na ulazu u svaku pojedinu školu. Ali kroz glavni ulaz dnevno prolazi više od dvije tisuće ljudi i tu jednostavno ne možemo riskirati da se učenicima nešto dogodi – objasnila je ravnateljica Prehrambeno-tehnološke škole te dodala da je škola u Prejcovoj ulici najveća u Hrvatskoj te je, samim time, specifičan slučaj. Zaštitara, koji bi bio idealno rješenje, govori ravnateljica, škola ne može zaposliti jer ga ne može platiti, a sve četiri ravnateljice obratile su se za pomoć i Gradskom uredu za obrazovanje, tražeći od njih pomoć, barem u poboljšanju sustava videonadzora.

– Kamere postoje, kao i čitav sustav, ali sve je to zastarjelo. Rezolucija nije dobra i ne može se uopće prepoznati osoba sa snimke – rekla je ravnateljica Ligija Prpa-Blažeković i objasnila kako je održan i sastanak školskog odbora na kojem su predložili i električne brave kao moguće rješenje za ulaz u školu.

Iz Gradskog ureda za obrazovanje rekli su kako su u kontaktu s Ministarstvom obrazovanja te se nadaju da će se školama odobriti pravovremeno angažiranje svih potrebnih kadrova kako bi normalno funkcionirale. – Videonadzor, kad je riječ o novcu, nije problem. Bilo je više upita za njegovo poboljšanje od raznih vrtića i škola još prošle godine. Ako to rješava cijeli problem, postavit će se – poručio je predsjednik Vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava Miroslav Miličević.

>>Evo koliko đaka na jesen kreće u srednje škole

Komentara 10

KG
KG002
14:47 30.01.2015.

Žalosno je da nam škole čuvaju djeca, spremačice i portiri. Stavite 2 tipa koji vikendom rade ko izbacivači u disku, s dozvolom za mlaćenje, pa će bit reda!

MM
marija ml
14:31 30.01.2015.

Kaje ovo šala, portir je bio sigurnosni faktor broj 1? Portir?

DU
Deleted user
13:29 31.01.2015.

Sramotno je da škola ne može zatražiti policijsku intervenciju i to brzim i jednostavnim telefonskim pozivom. Također, ako se zna da nekamo dolaze i maltretiraju ljude neki huligani, odavno je tamo trebalo redovno slati u razna vremena policijske ophodnje - i to specijalce. Roditelje tih huligana također privesti te svi skup na poljoprivredna zemljišta kopati, saditi i slično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije