Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADOST DARUJE FORA RADIONICE

Pokusi su super, želimo biti znanstvenici

21.10.2016., Zagreb - Fora znanstvena radionica u OS Titusa Brezovackog u Spanskom.  DKS_56145572  Photo:
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
22.10.2016.
u 21:40

Budući da se cijeli 2. e razred Osnovne škole Tituša Brezovačkog preplatio na časopis, učenici su dobili osam zanimljiv edukacija, a prva ih je jučer - osvojila

Što je to lužina i što će se dogoditi ako je pomiješamo s kiselinom? Kako možemo tvarima promijeniti boju? Što je kemijska reakcija i zašto znanstvenici u laboratoriju nose bijelu kutu? Pitanja su to s kojima se muče i neki srednjoškolci, a učenici 2. e razreda zagrebačke Osnovne škole Tituša Brezovačkog jučer su na Fora znanstvenoj radionici doznali odgovore.

Znatiželjni drugašići, oboružani epruvetama, kapaljkama i Petrijevim zdjelicama, miješali su sok od kupusa sa sodom bikarbonom, octom te praškom za rublje. Kako je sok mijenjao boju iz ljubičaste u ružičastu, pa u plavu i zelenu, tako je oduševljenje malih znanstvenika raslo.

– Sanja, vidi! Ja imam plavu, žutu i zelenu boju sad u epruveti – hvalio se Marijan kolegici. A Marija je, proučavajući svoju epruvetu s ružičastom tekućinom, zadivljeno promrmljala kako jednoga dana želi biti – znanstvenica.

Fora znanstvenu radionicu, prvu u ciklusu, njihovu razredu darovao je časopis Radost.

– Radost već nekoliko godina organizira radionice po osnovnim školama. Svaki ih razred može osvojiti osam ako se svi njegovi učenici pretplate na časopis – objasnila je voditeljica radionice Lovorka Vincetić, dodavši kako tako po cijeni od 150 kuna učenici dobivaju deset časopisa, radionice i knjige.

Osnovna škola Tituša Brezovačkog tako je dobila knjige “Čudnovate zgode Šegrta Hlapića”, koje će đaci čitati za lektiru, a četiri druga razreda imat će po osam znanstvenih radionica do božićnih praznika. Sljedeća je idućega petka.

– Radionice obuhvaćaju područja kemije, fizike i biologije. Inače nerijetko zamorno predavanje djeca na radionici svladaju bez problema jer sve sama isprobaju kroz pokuse – kazala je L. Vincetić.

Znam: Ne kod kuće!

Učenici se ne susreću često s takvim oblikom nastave pa nam je Toni rekao kako je prvi put sam izvodio pokus.

– Najviše mi se sviđalo kada sam dobio plavu boju u epruveti jer mi je ta najdraža. Bilo mi je sve jako fora – dodao je Toni.

Njegovoj kolegici Petri, pak, najviše se svidjelo kada se vatra ugasila bez prisustva kisika.

– Naučila sam i da takve pokuse ne smijem sama raditi kod kuće pa jedva čekam novu Fora radionicu – rekla je Petra. 

>> Društvo dijaloga – manje nasilja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije