Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Heroj ulice

Arhitektica pokrenula obnovu vrtića svoje djece

Heroj
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
03.05.2015.
u 11:00

Tatjana Liktar Elez majka je vrtićanaca Marte (2,5) i Bartola (4,5), a u radnoj akciji uređen je cijeli okoliš

Velika površina ispred dječjeg vrtića Bajka u Humskoj donedavno je bila zarasla, s tek nekoliko sprava. Djeca su se mogla igrati tek na starom toboganu ili penjalici. No, prije točno tjedan dana okoliš oko vrtićke zgrade promijenio se u jednom danu. Majke, očevi, djeca, zaposlenici, gotovo njih stotinu, uhvatilo se kista, motike, čekića, lopate, mnogi su zaprljali ruke u zemlji u koju su posadili sve što su donijeli sa sobom. U velikoj radnoj akciji svatko je imao svoj zadatak jer su znali točno što napraviti na određenom dijelu velikog dvorišta.

Starome dali novu svrhu

Radovi su se izvodili, naime, prema projektu arhitektice Tatjane Liktar Elez, ujedno i majke Marte (2,5) i Bartola (4,5) koji pohađaju vrtić. Dugo je, zajedno s kolegicom s posla, krajobraznom arhitekticom Majom Kljenak razmišljala što napraviti. Raspitala se među vrtićkim tetama što bi one htjele, da izraze svoje želje zamolila je i djecu, a prije mjesec dana nastao je i projekt uređenja, u sklopu kojeg je zamislila nekoliko različitih cjelina unutar vanjskog dijela vrtića. Tako sad 250 djece, polaznika vrtića, koristi kutak za ptice, glazbeni, avanturistički, prometni, edukativni kutak...

Prilikom gradnje iskoristili su stare, odbačene stvari, obnovili ih i dali im novu svrhu. Princip je to kojeg se Tatjana Liktar Elez gotovo uvijek drži prilikom izrade projekta. A održiva arhitektura i ekološki pristup u gradnji njen je izazov. Akciju je podržala i ekološka udruga MakeMake, čija je Tatjana Liktar Elez članica. Da bi oplemenili prostor oko vrtića tako su obojili stare gume i od njih napravili pješčanike i cvjetnjake. Od raznih plastičnih čepova izradili su glazbene instrumente koje su objesili po drveću i koji uz pomoć vjetra proizvode zvukove. Kartonske kutije poslužile su za izradu vlakića, razne tkanine za izradu šatora, od plastičnih boca napravljene su teglice u kojima će djeca saditi začinsko bilje. Majke su na betonu iscrtavale miniraskrižja i labirinte, putem kojih će djeca učiti snalaziti se u prostoru. Rukave je zasukala i Tatjana Liktar Elez, i radila na svojem kutku samozatajno i vrijedno. Pri spomenu mogućnosti da bi mogla biti Večernjakov heroj ulice, dodaje kako su roditelji ti koji su zajednički postigli novi izgled dvorišta gdje će se njihova djeca igrati.

Dizanje ekološke svijesti

–Samo sam htjela izraditi projekt koji će uveseliti našu djecu, a da nije preskup, da je izvedba jednostavna i materijal dostupan. Sudjelovala sam u projektu Akupunktura grada, koji na sličan način malim intervencijama uljepšava prostor u gradu – kaže Tatjana Liktar Elez, te dodaje da su roditelji donirali drveće, sadnice, gume i sve što se upotrijebilo. A na taj način djeci su podigli ekološku svijest.     

Fill out my online form.

Komentara 1

ZA
zambezi
17:56 03.05.2015.

Bravo Tajči!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije