Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekršili pravila...

Pohvalili se izgledom centra na Laništu, nisu očekivali ovu reakciju

centar Lanište
Foto: Cum Grano Salis
1/3
12.02.2016.
u 18:10

Još u ponedjeljak predstavnici tvrtke Cum Grano Salis na svojem su Facebooku prikazali vizualno rješenje kompleksa koji će biti i kongresni centar, prostor za vjerska i kulturna okupljanja, hostel..., iako je još prije 20 dana Hrvatska komora arhitekata poništila natječaj...

Tvrtka Cum Grano Salis objavila je u ponedjeljak na svojim stranicama rezultate natječaja za gradnju društvenog centra na Laništu. Prema tim rezultatima, na natječaju je pobijedio američki studio Overland s domaćim arhitektom Markom Sančaninom.

Povrijeđeno načelo anonimnosti

Međutim, na našu se adresu javila Hrvatska komora arhitekata s dokumentacijom prema kojoj je natječaj poništen još prije dvadesetak dana, zbog povrede načela ravnopravnosti i anonimnosti. Naime, autor pobjedničkog rada organizirao je radionicu sa zainteresiranom javnošću u prostorijama u kojima je Ocjenjivački sud i ocjenjivao radove. Na radionici je sudjelovao i član tehničke komisije Martin Oliver Kolarek.

Foto: Cum Grano Salis

Na fotografijama s radionice vidi se maketa pobjedničkog rada uz koju je i autor i član komisije Kolarek. Time je prekršeno pravilo anonimnosti u natječaj pa je osnovana i sumnja da su predstavnici raspisivača natječaja i njegovi pobjednici povezani te su predstavnici raspisivača znali identitet autora rada koji je kasnije pobijedio. Ovime je gradnja praktično onemogućena jer odluka Gradske skupštine propisuje da je za gradnju nužan pravilno provedeni natječaj. Iz Cum Grano Salisa nisu nam odgovarali na pozive za komentar.

Sadržaj nije izazvao toliko prijepora među građanima Laništa koliko bojazan da bi pozamašna građevina mogla presjeći naselje napola. Oni su spremni i na nove oblike građanskog neposluha

Društveni centar Laništu, često je zvan i “baptistički centar”, a kako će izgledati objavila je spomenuta tvrtka. Na natječaju je pobijedio američki studio Overland iz San Antonija koji je svoje viđenje Društvenog centra izradio u suradnji s domaćim arhitektom Markom Sančaninom. Ocjenjivačka komisija je odluku o prvoj nagradi od 64.000 kuna donijela većinom glasova. Kako smo i prije pisali, novi centar bio bi dominantna građevina u tom dijelu naselja te bi zajedno s Arenom obilježio južni ulaz u grad.

Odabrano rješenje otprilike se poklapa s najavljenim. Koliko se vidi, doista je riječ o pet etaža visokoj zgradi na velikom prostoru odmah do rotora, na ulazu u Lanište. Mihal Kreko iz tvrtke Cum Grano Salis d.o.o. potvrdio nam je kako je doista odabrano rješenje američkog studija i Marka Sančanina, no nije zasad iznosio detalje o sadržajima koje bi Društveni centar nudio. Nije poznat ni točan datum gradnje.

– Trenutačno prikupljamo dokumentaciju potrebnu za gradnju, za što nam treba izvjesno vrijeme. Što se tiče sadržaja koje će centar nuditi, mogu reći da smo se vodili radom Tihomira Žiljka koji smo još prije objavili na našim stranicama. Taj se rad bavio upravo takvim tzv. community centrima – kaže Kreko. Na primjedbu da se lokalna zajednica ne slaže s gradnjom, Kreko je odgovorio kako je neslaganje demokratsko pravo. Prema inicijalnoj ideji, Društveni centar prostirao bi se na ukupno 11.750 četvornih metara, odnosno na 6839 kvadrata prostorne površine. Imao bi, između ostalog, hostel, kongresni centar, energetske prateće sadržaje, te prostor za vjeru i kulturu. Sadržaj nije izazvao toliko prijepora među građanima Laništa koliko bojazan da bi pozamašna građevina mogla presjeći naselje napola.

Hoće li presjeći naselje?

Neizbježno je, misli se, kako do novog centra mora voditi prometnica koja može prolaziti samo kraj vrtića i susjedne škole te ih time razdvojiti od naselja. Građani toga kvarta ističu bojazan i zbog činjenice da je tamošnja osnovna škola jedna od napučenijih u gradu. Ujesen prošle godine potpisivana je i peticija protiv gradnje centra i potpisalo ju je 250 građana. Predsjednik Mjesnog odbora Lanište Antun Petrić kaže da aktivnosti neće i prestati.

– Mogući početak gradnje sigurno će izazvati neku vrstu akcije, najvjerojatnije građanski neposluh. Mi kao Mjesni odbor poduzeli smo sve što je u našoj moći, no građani će sigurno još imati što reći – kaže Petrić.

Komentara 16

TO
tolitol
20:32 12.02.2016.

Kako li jedna građevina može "presjeći" naselje po pola? Pa ne radi se o pentagonu. Meni se čini da ovdje nekima najviše smeta tko gradi pa se sad izmišlja sve i svašta. Trebali bi im Katarci kao u Rijeci izgraditi ogromnu džamiju ili im otvoriti "islamski centar", kakvi niču svuda po Hrvatskoj pa se nitko ne bi u ime "multikulturalnosti" usudio pisnuti, a kamoli pozivati na "građanski neposluh".

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
21:36 12.02.2016.

Hm, ne valja ak gradiš, ne valja ak ne gradiš. Nek im ostane naselje cijelo a ne presječeno. I mirna Bosna. Tu hrvata, tak i tak nema.

DU
Deleted user
12:20 13.02.2016.

Izgleda fantastično. To će tom djelu Laništa, u kojem su samo tmurne stambene zgrade, dati gradski štih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije