Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko otvorenje

Koncert Zagrebačke filharmonije ispred Muzičke akademije

Muzička akademija
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/33
30.09.2014.
u 23:02

Predsjednik države i gradonačelnik Zagreba otvorili novu zgradu Muzičke akademije, a na cjelodnevnoj prigodnoj manifestaciji Dan otvorenog trga održavaju se koncerti klasične glazbe, performanse...

Ovo je povijesni dan, ovo su sanjali mnogi prije nas, ovo je civilizacijski iskorak hrvatske metropole – rekao je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na početku svečanog predstavljanja zgrade Muzičke akademije na Trgu maršala Tita.

Pritom je svoje obraćanje okupljenim uzvanicima, studentima, profesorima i građanima iskoristio da na kraju najavi i obnovu, uređenje hortikulture te garažu ispod HNK, baš poput one u Beču. I sve to za godinu dana i za kandidaturu Zagreba za europsku kulturnu prijestolnicu.

Riječi oduševljenja i zahvale svima koji su doveli do ispunjenja stoljetnog sna izrekli su i dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević, rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš, zamjenik ministra znanosti Rok Andričević te na kraju i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je pozdravio "novu epohu hrvatske glazbe".

Svečanost su uljepšali studentski ansambli, limeni puhači i udaraljkaši, a Šime Strikoman je potom svima okupljenima dao upute kako da se namjeste za milenijsku glazbeničku fotografiju ispred Muzičke akademije.

Zgrada je potom otvorena, ali samo za uzvanike koji su u predvorju prisustvovali i obredu blagoslova zgrade koji je obavio dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić. Kao što je već poznato, studenti i profesori morat će pričekati još koji mjesec dok se unutrašnjost zgrade potpuno ne opremi i namjesti da bi u njoj napokon mogla početi i nastava.

Dan otvorenog trga, otvoren predstavljanjem zgrade Muzičke akademije, nastavljen je zajedničkim nastupom Simfonijskog orkestra i Zbora HRT-a, Zagrebačke filharmonije te ansambala i solista Opere HNK.

>>Muzička akademija nakon 93 godine podstanarstva u listopadu useljava u svoj hram

>>U vlastitoj zgradi nakon sto godina podstanarstva

Komentara 39

CO
coska
13:27 30.09.2014.

"...Muzicka akademija na Trgu Marsala Tita..." ili "...Glazbena akademija na Kazalisnom trgu..."

Avatar Feniks
Feniks
14:34 30.09.2014.

Čast muzici ali otvorena je glazbena akademija na Kazališnom trgu.

Avatar Istina je voda duboka
Istina je voda duboka
19:53 30.09.2014.

Muzička akademija na Trgu maršala Tita... Često se pitam zašto je ginula hrvatska mladost...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije