Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A ljeto je tek stiglo...

Počeo egzodus na more, ali se pazi da lisnica ne “ishlapi”

autobusni
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
22.06.2016.
u 13:35

Autobusi su puni jer su jeftiniji, traže se apartmani s popustom

Topli i sunčani dani tek su se pojavili, no Zagrepčani su već odlučili spakirati kofere i krenuti put obale.

Kraj lipnja obično označava kraće odmore u sklopu kojih se uvijek može spojiti pokoji dan s praznicima. Mnogi roditelji “ravnaju” se, pak, prema kraju školske godine, pa godišnje odmore uzimaju odmah čim nastava završi kako bi s djecom otišli na ljetovanje. Drugi će ciljati na kraj srpnja i početak kolovoza, kada se zagrebačke ulice već tradicionalno svake godine gotovo potpuno isprazne sve do Velike Gospe.

Obično ode cijela plaća

Bez obzira na to kada odlučili ići na ljetovanje, Zagrepčani se, kažu oni s kojima smo razgovarali, ne odriču odmora na moru. I to uglavnom na Jadranu. Novac se, čini se, uvijek nađe. Premda deset dana na moru košta koliko prosječna hrvatska plaća. Po osobi. Radije će se odlučiti za smještaj u apartmanu nego u hotelu samo iz jednog razloga – praktičnosti. Cijene nisu toliko različite, no u apartmanu, kažu, na raspolaganju im je sve što i u njihovu stanu. A i mogu skuhati ručak za obitelj, što zna biti velika ušteda za četveročlanu obitelj. Uzmu li namirnice od kuće i kuhaju u apartmanu, jedna četveročlana obitelj potrošit će 200-tinjak kuna po danu, a žele li u restorane, stajat će ih više. A četverokrevetni apartman platit će prosječno 40-50 eura za noć. I to ako ga nađu jer su mnogi bukirani mjesecima unaprijed. Oni koji su željeli rezervirati točno određeni apartman morali su to učiniti u travnju ili prije. Iako se uglavnom odlučuju na putovanje automobilima, autobus je postao sve traženije prijevozno sredstvo. Svjedoče tome i na Autobusnom kolodvoru.

– Prodajemo sve više povratne karte jer su cijene karata pristupačne zbog jake konkurencije. Najveće gužve zabilježene su tijekom popodnevnih sati petkom i subotom ujutro zbog turističkih smjena. Potrebno je kartu ranije rezervirati zbog visoke popunjenosti autobusa – kažu u ovoj podružnici Zagrebačkog holdinga te dodaju da su stanice poput Zadra, Splita, Rijeke, Pule i Dubrovnika tradicionalno uvijek tražene.

Svoju autobusnu kartu rezervirala je i Božica Tokić. Apartman na Viru unajmit će od kolegice, koja joj je spustila cijenu.

– Umjesto 30 platit ću ga 25 eura. A za deset dana predvidjela sam dvije tisuće kuna džeparca – kazala je ova umirovljenica.

Napisat ću i diplomski

Studenti će, pak, spojiti ugodno s korisnim, pa će naći sezonski posao i usput se odmoriti. Tako će učiniti i Lana Oreški, koja planira raditi na Krku te u dva mjeseca napisati i diplomske radove iz germanistike i povijesti.

– Svi moji prijatelji uglavnom ljetuju u vikendicama, no ako unajmljuju apartman, otići će na deset dana, maksimalno dva tjedna – govori Lana Oreški. Na takav odmor odlučili su se i brat i sestra Ante i Antonija Glasnović, koji na cijelo ljeto odlaze u Pulu, gdje će sestri pomagati u butiku. 

Komentara 1

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
14:52 22.06.2016.

Neka ide tko ima i moze zakaj ne ali sad citam veli umirovljenica da kad plati apartman sa hranom oatat ce joj dvije tisuce kuna đsparca za deset dana ljetovanja pa onda se cudimo kad dopunsko osiguranje poskuli za 20 kuna kaj je udarac obicnim ljudima i umirovljenicima ali ovoj iz ovog clanka ocito nije problem dvijesto kuna na dan spiskat ja joj ne zavidim al si nemogu priustit ni pet dana ljetovanja al eto ocito statistika laze

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije