Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrbani III

Pobjeda stanara, miču se antene sa šoping-centra

'13.09.2013., Zagreb, Vrbani III - Borba stanara protiv baznih stanica na krovu shopping centra Point na Vrbanima III se nastavlja. Stanovnici s Vrbana IV ujutro su na svoje balkone izvjesili natpise
'Igor Kralj/PIXSELL'
26.09.2013.
u 08:20

Iako je uprava centra nakon četiri tjedna pregovora s predstavnicima stanara odlučila maknuti tri bazne stanice zbog zahtjeva građana koji su, kako kažu u upravi, zabrinuti za svoje zdravlje, stanari od izlaska na ulice ne odustaju.

Stanari naselja Vrbani III neće odustati od najavljenog prosvjeda koji su organizirali zbog postavljanja antena mobilnih operatora na krov novootvorenog šoping-centra Point. 

Uzaludan dogovor 

Iako je uprava centra nakon četiri tjedna pregovora s predstavnicima stanara odlučila maknuti tri bazne stanice zbog zahtjeva građana koji su, kako kažu u upravi, zabrinuti za svoje zdravlje, stanari od izlaska na ulice ne odustaju. 

– Nikakvu službenu obavijest nismo dobili od vlasnika šoping-centra. No i da jesmo, mi od prosvjeda ne odustajemo sve dok ne vidimo da se antene ne uklanjaju. Prosvjed je organiziran za danas i mi ga namjeravamo održati – kazala je predstavnica stanara Branka Anđel. 

Borbu su stanari počeli postavljanjem transparenata na svojim balkonima s natpisima poput "Maknite antene, ne zračite našu djecu", a zatražili su i angažman Ministarstva zdravlja te drugih mjerodavnih ustanova. Počeli su prikupljati i potpise za peticiju za uklanjanje za zdravlje štetnih uređaja, a dosad ju je potpisalo više od 2000 građana. Ako vlasnici i uklone antene s krovova, njihova borba sa šoping-centrom i mobilnim operatorima tek je početak, najavljuju stanari Vrbana. 

Blizu škole, vrtića... 

– Pravilnikom nije jasno definirano nijedno pravilo. Tako operatori nisu dužni izvršiti nikakva mjerenja, nije određena udaljenost na kojoj antene moraju biti od naselja, vrtića i škola. Sve to treba se promijeniti – kazala je predstavnica stanara. 

Sljedeći je korak osnivanje udruge građana koja bi se bavila isključivo ovim problemom. 

– Postavljanje i određivanje lokacija za bazne stanice trebalo bi se riješiti na razini države. Taj je problem ozbiljan i mi ćemo osnovati udrugu koja će sprečavati da se ovakve stvari događaju – dodala je Branka Anđel. 

Na prosvjedu koji se održava danas u 18 sati ispred šoping-centra organizatori očekuju i do tisuću sudionika iz cijeloga kvarta. 

>>Pobuna na Vrbanima III: Maknite antene, ne zračite našu djecu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije