Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samoborska narodna garda proslavila 2. rođendan

Po uzoru na Zagreb i Samobor će imati smjenu straže

Samoborska narodna garda
Foto: Facebook
1/3
28.04.2015.
u 13:00


O povijesnim četama pisali su Milan Lang i Bogumil Toni

"Za burne godine 1848., kad je u čitavoj Austriji i Ugarskoj vrelo i kipjelo, pa su se Hrvati digli na čelu s banom Jelačićem, osnivale su se po mjestima naše domovine narodne građanske garde. Svrha im je bila u prvom redu patriotska. I u Samoboru se osnovala narodna četa"... ovi zapisi jedino su što je ostalo od Samoborske narodne garde, osnovane te 1848. godine. Da su postojale ove povijesne čete, zapisano je tek u knjigama Milana Langa "Narodni život i običaji" iz 1915. te Bogumila Tonija "Samoborska narodna garda" iz sredine 19. stoljeća. A kako ne bi otišli u zaborav, zaljubljenici u samoborsku povijest odlučili su ih oživjeti.

Odore još nisu kompletne

Prije dvije godine njih desetak pokrenulo je inicijativu za osnivanje povijesne postrojbe Samoborske narodne garde. Zadatak formiranja nije bio lak jer nije postojala nijedna fotografija ni crtež odora Samoborske narodne garde, nego samo opisi njihova izgleda u Langovoj knjizi i zapisima Bogumila Tonija.

– Skice je prema opisima načinila dizajnerica Maja Cipek, a krojačice Tatjana Marić i Nada Ilijevski nacrtano su pretočile u konkretne komade odjeće – kaže zapovjednik Josip Telišman.

Uz njega, u postrojbi je još šest gardista: Stanko Garašić, Željko Radovanić, Damir Haberle, Vladimir Tomašković, Mirko Đelapa i Branko Oslaković. Sudbina narodne garde iz 1848. čini se prati i gardu iz 21. st., jer nedostaje im isto – novac. Naime, snakon što su izradili osnovne dijelove uniformi zahvaljujući sredstvima Samoborskog muzeja, a doradili ih tijekom 2014. sredstvima iz proračuna Grada Samobora, pojedini dijelovi još uvijek fale zbog nedostatka sredstava.

Foto: Facebook/ Naš potok

– Tako su i članovi Samoborske narodne garde 1848. cijelu godinu nakon osnivanja vježbali s drvenim puškama jer nije bilo novca za prave. A kada su ih i dobili, bile su još krvave, tek donesene s bojišta – kaže Telišman.

Pripremaju projekte

Od traženja sponzora ne odustaju, iako im Grad Samobor godišnje doznači nekoliko tisuća kuna.

– Mala je to svota, s obzirom na to da samo replika sablje stoji 800 kuna – kaže Telišman. Unatoč nedostatku financija, od projekata ne odustaju. Pripremaju smjenu straže, kao što tu tradiciju njeguje Kravat-pukovnija u Zagrebu. Sudjeluju na svim gradskim protokolima, nastupaju za Dan grada Samobora u listopadu, u povodu Dana neovisnosti... Na svojim nastupima povijesna postrojba koristi zastavu crvene, bijele i plave boje, dok u sredini stoji znak povijesne postrojbe s grbom Grada Samobora. Trenutačno traže nove članove, a uskoro u svoje postrojbe primaju i osmog gardista.

Komentara 3

DU
Deleted user
14:03 28.04.2015.

Hvale vrijedna akcija... čuo sam da je već tradicionalna viteška borba na Vugrinšćaku.... ALI... poštovani Sanoborci, nekak su vam odore prevelike, i poprilično...... kaj da velim- neugledne... i nađite si mlade dečke, njima ( sve) bolje stoji, hahahaha..

Avatar damtiga
damtiga
22:23 28.04.2015.

A onda i Zaprešić!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije