Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajmovi rukotvorina u prosincu

Po unikatni dar na Kištru, ŽićBo, Art Fest, Fistt art...

22.12.2013., Zagreb - U HDLU se ovaj vikend odrzava Artomat, nekonvencionalni umjetnicki sajam a u sklopu tog sajma takodjer se odrzava i zimski plac ili Mali plac na tavanu gdje se prodaje zdrava, domaca prehrana i eko proizvodi. Photo: Goran Jakus/PIXSE
03.12.2014.
u 12:00

Prodaje se povoljno od nakita i ukrasa do odjeće, kolača, slika, skulptura...

"Handmade scena" - tako sebe nazivaju kreativci koji svojim rukama oblikuju nakit, pletivo, slike, peku kolače, izrađuju odjeću.

Ideje nastale u kućnoj radinosti idu i do rukotvorina od filca s lavandom, ili kragne s dva lica i ručno rađenih pralina. Prebožićno vrijeme idealno je da proizvode plasiraju, pa se u prosincu po Zagrebu sprema niz božićnih sajmova. Jedan je i Kištra, novi art bazar koji su pokrenuli kazalištarci u teatru Tirena u Kačićevoj 6a. Članovi su Udruge za promicanje kreativnih aktivnosti mladih Tirena.

Tipično zagrebački

– Bila sam izlagač na sajmovima, pa su me iz kazališta ponukali da pokrenemo svoj. Nazvali smo ga kištra kao tipičan zagrebački izraz - rekla je Iva Milley, koja pod nadimkom Ifka.pifka izrađuje, kaže, "ukrase za ljude, biljke i frižidere". Tako će 13 izlagača 6. prosinca nuditi ruksake i torbe od recikliranog materijala, nakit, dječju odjeću...

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

U potrazi za originalnosti, ručno rađene predmete kupuju, kažu, oni koji za Božić žele darovati unikat.

Humanitarni karakter

Humanitarnu notu sajmu dali su u kafiću "U dvorištu" u Žerjavićevoj. Prikupljen novac na sajmu "ŽićBo u Dvorištu" donirat će djeci leptirima, a među malim proizvođačima, koji se prijavljuju za sudjelovanje 20. i 24. prosinca su i Klaus cigaršpici - ručno rađeni i u raznim bojama. Šarene hula-hupove prodavat će udruga Happy Hoop. Prijave su u tijeku i za 4. Art Fest, sajam kreativnosti od 19. do 21. prosinca u Westgateu. Organiziraju ga sestre Danijela i Sandra Petaros koje izrađuju nakit pod brendom Sweet Art Curice. Blagdanski asortiman i ukrasi bit će i na Božićnom sajmu kreativaca 13. i 14. prosinca u Buena Vista Clubu (Savska 120).

–Bude i šalova, kapa, rukavica, uporabnih predmeta - kaže Lidija Kovač, predsjednica organizatora, udruge Kloto. Priprema se i 8. Fistt art festival kreativnosti i uradi sam kulture, 18.-20. prosinca u SC-u.

Najpoznatiji, Artomat, sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta, je od 12. do 21. prosinca u Domu hrvatskih likovnih umjetnika. Izlažu profesionalni likovnjaci, slikari, kipari... Uvjet je tek jedan - da proizvode radove nastale u malim serijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije