Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Do nedjelje

Dolac premješten na Trg: Po grincajg pod paskom bana

dolac
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
04.08.2015.
u 12:00

Kumice su dobile točne upute gdje prodavati, ali i kamo s otpacima hrane

Sablasna tišina praćena samo pokojim zvukom građevinskog stroja i žamorom turista koji su, unatoč znakovima zabranjenog pristupa, jednostavno morali vidjeti Dolac. Dolac, koji se jučer smjestio na Trgu bana Jelačića, gdje će i ostati do nedjelje.

Dobro ‘osvježenje’

Podsjetimo, jučer su počeli radovi na gornjoj plohi najpoznatije zagrebačke tržnice, kako bi se saniralo prokišnjavanje u unutarnje prostorije placa, a radovi će trajati točno tjedan dana. Zagrepčani, koji su se jučer uputili prema Dolcu uglavnom su znali da svoje namirnice mogu kupiti već na Trgu, dok su se neki ipak zaputili stubama, na kojima bi ih radnici na asfaltiranju ili prodavači na Splavnici ipak upozorili da tržnice na svima poznatom platou – nema.

– Nisam uopće primijetila svoju kumicu među štandovima na Jelačić placu. Mislila sam da je ponovo riječ o nekom sajmu domaćih proizvoda ili nešto slično, a eto, Dolac nije na Dolcu – rekla je učiteljica Alenka Vuleta, dok je umirovljenica Mira Špan primijetila kako je plac na Trgu “dobro osvježenje”. Kako je objasnila, ne mora nositi teške vrećice po stubama, a Trg “ne izgleda nakaradno kao ponekad zimi, već baš lijepo”. Naredili su tako iz Holdinga, objasnile su kumice, koje su, kako kažu, točno dobile uputu o tome na kojem štandu će prodavati, ali i što raditi s otpacima koji im ostaju.

– Otprilike smo smješteni kao i na Dolcu. Ovi iz prvih redova u prvim su redovima, mi otraga ostali smo otraga i nema nikakvih problema. Otpad od voća i povrća stavljamo u vrećice ili kante pokraj štanda, dobili smo uputu da, primjerice, ne gulimo povrće na pod, kao što to bude na Dolcu, jer Trg poslije nas mora ostati lijep – objašnjavale su redom kumice na Trgu bana Jelačića koje su jučer izazvale i popriličan interes turista.

A riba i mliječni proizvodi?

Prilazili su, rekle su, više no inače, a one bi im rado objasnile da je sljedećih nekoliko dana upravo na Trgu njihovo radno mjesto. Unatoč uglavnom pozitivnim dojmovima, bilo je ipak i onih kojima je Dolac na Dolcu – svetinja.

– Sjećam se da smo, kad sam bila dijete, na plac išli baš na Trg. Tamo se nalazio dok se nije preselio na Dolac. Ali, moram reći, tada je sve to nekako bilo ljepše uređeno, ove štandove kao da su prostački nabacali – iskrena je bila umirovljenica, koja je ipak željela ostati anonimna, dok je student Mario Selak rekao kako mu se više sviđa Dolac na svom standardom mjestu.

Radovi na Dolcu najavljivali su se još za prošlo ljeto, međutim, budući da rekonstrukcija platoa predviđa, između ostalog, i podzemnu garažu, u veće radove, zbog nedonošenja Generalnog urbanističkog plana, nije se moglo krenuti. Stoga će se ovo ljeto pribjeći samo “kozmetičkim popravcima” tijekom kojih nitko, rekli su iz Tržnica Zagreb, neće biti ostavljen bez mogućnosti kupnje ili prodaje. Unatoč tome, jučer na Dolcu nije radila ribarnica, a nisu se mogli kupiti ni svježi mliječni proizvodi, kao ni jaja.

>> Na Dolac, Utrinu i Jarun po domaći sir

Komentara 8

DU
Deleted user
13:50 04.08.2015.

Halo, Holding? Bilo bi jako lijepo kad bi na štengama napravili pokretne štenge. da ovo još malo starijih Zagrepčana koji idu na Dolac, mogu doći do platoa i sići s njega bez muke i problema.

PU
pupec2
13:41 04.08.2015.

liquidsky, daj prestani zagađivati ovaj portal svojom bolesnom mržnjom.

DC
dubravko.crnjak
14:04 04.08.2015.

Važnija je podzemna garaža, Dolac je samo izgovor....Treba netko i zaraditi, boga mu. Treba nekome pogotovati, zar ne Milane?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije