Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera uporabne dozvole

PNUSKOK istražuje kako su gradski činovnici došli do vrijednih stanova

08.01.2015., Zagreb - Slavoljuba Bulvana 22, zgrada u kojoj je sjediste nove udruge Klub Milana Bandica.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
04.10.2015.
u 08:00

Jesu li se neki gradski čelnici okoristili, iz Grada nisu odgovorili jer je PNUSKOK izuzeo dokumentaciju

Nakon što je otkriveno da su članovi komisija za izdavanje uporabne dozvole dobivali stanove ili ih kupovali od investitora po povlaštenim uvjetima, afera uporabne dozvole ima novi nastavak.  

Večernji list posjeduje dokumente koji otkrivaju kako je niknuo stambeno-poslovni kompleks na Ravnicama koji su gradili društva Geoprojekt i Petrokov – prvi kao ulagač, a potonji kao vlasnik zemljišta.

Za zaštićene najmoprimce

No, vlasnik zemljišta bio je i Grad Zagreb te postoji sumnja da su u tim zagradama stanove dobili ili kupili po povlaštenim uvjetima visoki gradski dužnosnici. Jedna od njih je Jelena Pavičić Vukičević, bivša zamjenica gradonačelnika Milana Bandića i aktualna potpredsjednica Gradske skupštine, koja je u siječnju u stanu u Bulvanovoj 22 imala osnivački sastanak udruge Klub Milana Bandića. Stan je površine 100 četvornih metara.

– Stan smo suprug i ja kupili na kredit i otplaćujemo ga. To nam je jedina nekretnina jer smo prodali manji stan kako bismo kupili ovaj. Ja nisam imala povlašten položaj pri kupnji stana i prvi put čujem za tu informaciju – rekla je J. Pavičić Vukičević.

U istom kompleksu stan od 93 kvadrata ima i gradski pročelnik za financije Slavko Kojić, koji je i upisan kao vlasnik, a stan nije kupljen kreditom, nego gotovinom.

I Vesna Lubin, zamjenica pročelnika za izgradnju grada, na adresi IV. Maksimirsko naselje 21 ima prijavljenu telefonsku liniju, no nije upisana kao vlasnica u zemljišne knjige. Kojića i V. Lubin zvali smo za komentar, ali do zaključenja broja nisu se javljali.

Iz Grada smo zatražili odgovore na pitanja je li Grad Zagreb vlasnik bilo kojeg stana ili poslovnog prostora te jesu li gradski službenici imali povlaštene uvjete za kupnju stanova.

"Potvrđujemo da je Grad Zagreb vlasnik 30 stanova. Stanovi su na adresama Albrechtova 24 I 28, IV. Maksimirsko naselje br. 26, 28, 30, 34 i 36, III. Maksimirsko naselje br. 4 I Bulvanova 14, 16 i 18, površine od 25,66 do 61,65 m2, a koriste ih stanari po različitim pravnim osnovama korištenja bilo kao zaštićeni najmoprimci – nekadašnji nositelji stanarskog prava, preko korisnika temeljem dodjele s gradske liste sukladno gradskim odlukama, odnosno sukladno Zakonu o najmu stanova", stoji u odgovoru pročelnice Ureda za imovinsko-pravne poslove Jasminke Lukač.

U odgovoru na pitanje jesu li neki službenici imali povlašten položaj pri kupnji stana, Lukač je odgovorila:

"Pojedini predmeti izuzeti su od strane PNUSKOK-a. Grad Zagreb ne može odgovarati na upite javnih medija koji se na bilo koji način dovode u vezu s aktualnim predistražnim ili istražnim radnjama."

Kompleks na Ravnicama zanimljiv je i po tome što su predsjednice povjerenstava za izdavanje uporabnih dozvola bile Vera Siuc i Marica Savić. Potonja je bila predsjednica 90 posto svih povjerenstava za izdavanje uporabnih dozvola zgrada koje su gradila društva Zagrebgradnja i Geoprojekt. Marica Savić i članovi njezine obitelji vlasnici su dvoznamenkastog broja stanova u Zagrebu.

Iz zemljišnih knjiga vidljivo je i da zgrada u Bulvanovoj 23 i 23A nema priloženu građevinsku i uporabnu dozvolu.

A što je s porezom?

Zanimljivo je i kako je uopće okrupnjeno zemljište na Ravnicama. Najprije su sročeni ugovori o gradnji između Petrokova i Geoprojekta iako građevinske čestice još nisu bile parcelirane. Grad je sklopio i tri zamjene zemljišta – dvije s Geoprojektom koji je Gradu dao zemljišta na Vrbanima III i Ravnicama za gradnju cesta da bi Geoprojekt dobio česticu za formiranje građevinske parcele. Jednu nagodbu Grad je sklopio s društvom Petrokov također za pristupne ceste. Iz ta tri ugovora nije posve jasno koliku je površinu Grad dao ni dobio jer su navedeni dijelovi čestica, a ne četvorni metri.

Najzanimljiviji je kupoprodajni ugovor zemljišta površine 4509 četvornih metara na iznos od 1 euro koji su sklopili partneri u gradnji, Petrokov kao prodavatelj i Geoprojekt kao kupac. Iz Porezne uprave nisu odgovorili je li plaćen porez jer je to porezna tajna. Porez treba platiti i za sve zamjene zemljišta.

Društva Geoprojekt i Petrokov nisu odgovorili na pitanja.

>> USKOK želi znati kome su sve investitori u Gradu 'dijelili' stanove

>> Još se ne zna tko je sve za 'žmirenje' na pogreške u gradnji dobio stan

>> U Zagrebu je nulta tolerancija na korupciju, tko bude uhvaćen, dobit će otkaz

>> Građevinari dijelili stanove članovima gradskih komisija?

Komentara 68

DH
dalibor.hren
08:30 04.10.2015.

Ako se ta sve zna, onda treba istražiti PNUSKOK zbog neefikasnosti!

Avatar guten_tag
guten_tag
10:10 04.10.2015.

Sjećate li se možda "lepog" vido-ševica, naravno da ne sjećate jer mediji uopće ne pišu ništa bitno o njemu osim one objave da je podignuta optužnica. Zašto je on bitan? Pa on je sam kod isto tako lepog Ace objasnio kako je djelovao korumpirani jugo komunistički režim. Naime on kao mladi rukovoditelj u jednoj komunističkoj tvrtci je dobio zadatak ići smiriti pobunu radnika koji su se pobunili jer su novci namijenjeni za stambeno zbrinjavanje radnika podijelili komunistički rukovoditelji a među njima je "omastio brk" i urednik lokalnog medija. Pitate se zašto je i to bitno? Pa skh-sdp- pokret za zapadni Balkan je 2000, silom i pritiskom na gradske zastupnike, preuzeo vlast te stavio povjevenika za gvad. Zatim su po naputku njihovog gradonačelnika počeli dijeliti plijen u gradu Zagrebu.Naravno da se ne sjećate da je objavio članstvu ako trebaju posao da se jave u gradske organizacije skh-sdp. E sad da se vratimo na bivšeg predsjedničkog kandidata. On je dijelio plijen i usluge svima. Zar nije degutantno da bivši partijski ministar iz Račanove vlade je još uvijek uhljebljen na istom izmišljenom mjestu jer mu je bila malo povlaštena saborska mirovina. Tražio on tako da mu drug nešto nađe a ovaj ga utrpao na račun obveznika plaćanja doprinosa u komori. O medjskim djelatnicima koji su pokupili desetine tisuća kn i raznim komesarima nije potrebno ni pisati, Znači sve ove malverzacije su posljedica i ostavština bivšeg komunističkog korumpiranog režima i to je ključni argument za lustraciju.

MA
markozg5
10:39 04.10.2015.

Zašto pnuskok ne istraži guglajte: afera zlato za odvažne? Sjećate se kada je Lalovac najavljivo uhićenja prije dva mjeseca, mislio je na ekipu iz kolumne, ali je iskrsnuo Milanovićev brat i sve se zataškalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije