Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka

Plan za uređenje Medvednice odsad donosi – Vlada

29.06.2014., Zagreb - Izletnici uzivaju u Parku prirode Medvednica.  Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
29.05.2015.
u 09:45

Prijedlogom za izradu urbanističkoga plana uređenja Vršne zone omogućuje se trasa žičare do vrha, tj. do Sljemena

Vlada je jučer na sjednici donijela odluku o izradi urbanističkih planova uređenja "Skijaški kompleks" i "Vršna zona" u Parku prirode Medvednica. To je zapravo posljedica novog zakona o Prostornom planiranju iz 2014. prema kojemu gradska i općinska vijeća – u slučaju Medvednice Gradska skupština – više neće donositi detaljne planove uređenja u prostorima nacionalnih parkova ili u parkovima prirode. Odsad će planove donositi Vlada.

– Ovim prijedlozima omogućujemo produljenje trase žičare do samog vrha, do Sljemena, i eventualno izgradnje žičare prema Bistri na zagorskoj strani Medvednice. Također, ilegalne objekte koje koriste skijaški klubovi zamijenit će puno primjereniji objekt – rekla je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Izrada plana "Skijaški kompleks" preduvjet je da se proširi akumulacijsko jezero za zasnježivanje staza jer u smjernicama stoji da se mora "redefinirati sustav umjetnog zasnježivanja uzevši u obzir prirodna i tehnička ograničenja i mogućnosti vodoopskrbe". Predviđena je i obnova drvene Prekratićeve kuće, između Snježne kraljice i Župnog ureda, jer je u ruševnom stanju i predstavlja opasnost za posjetitelje.

Planom se moraju definirati i namjene postojećih objekata, a u odnosu na novu stanicu žičare, te istraživanje mogućnosti za smještaj GSS-a, javne ustanove Parka prirode Medvednica i sportskih klubova. Ova dva plana obuhvaćaju prostor od 119 hektara.

Komentara 2

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
18:36 29.05.2015.

E bando, što ste mi učinili od Medvednice?! Od guste šume do kamena i krša!

Avatar Idler 3
Idler 3
00:04 30.05.2015.

Dajte-najte, pa Bilan 365 je obećal završit žičaru do 2014-e ??? Ček, ček ček...sad je 2015-a ?! Pa obečal je i Maksimir dovršit do 2006-e....ups....tog se više nitko ni ne sjeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije