Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pet projekata za francuske ulagače Za ovo su se najviše zanimali

03.02.2016.
u 09:30

Pred MEDEF Internationalom, pariškom organizacijom koja predstavlja francusku udrugu poslodavaca i njezinih 800 tisuća poduzeća u svijetu, predstavljeni su jučer i zagrebački razvojni projekti.

Pozivnicu za okupljanje investitora gradonačelnik Milan Bandić dobio je od Gerarda Wolfa, predsjednika organizacije, a kako neslužbeno doznajemo, četiri francuske tvrtke privatnog sektora od zagrebačkih su predstavnika, među kojima su uz Bandića bili i Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Jelena Ricov, pročelnica za programe i projekte Europske unije te Dinko Bilić, pročelnik za prostorno uređenje i izgradnju Grada, zatražili i dodatne sastanke za detaljnije dogovore.

Gradski aduti

Najviše interesa izazvalo je pet projekata za koje Bandić smatra da su karta za unapređenje kvalitete života Zagrepčana: dodatan razvoj zračne luke, ulaganje u kongresni centar, razvoj brze šinske linije do zračne luke, modernizacija sustava javne rasvjete te pronalaženje mogućnosti financiranja zajedničkih projekata iz fondova EU. Gradonačelnik Bandić pred investitore je izišao spreman – uz projekte naznačio im je i dodatne prednosti grada na čijem je čelu 15 godina: dobar geografski položaj, odlična cestovna infrastruktura, povezanost s morem i razvijene transportne usluge bili su aduti koje je gradonačelnik predstavio budućim ulagačima.

– Nadamo se da ćemo putem javno-privatnog partnerstva realizirati planirane projekte u obostranom interesu. Želimo osigurati inovativnost privatnog sektora kroz sinergiju gradnje, upravljanja i održavanja infrastrukture te unaprijediti kvalitetu pruženih javnih usluga i života građana – rekao je investitorima Bandić.

Dvije opcije povezivanja

Uspije li pridobiti zainteresirane financijere, Bandić će u vrlo kratkom roku realizirati obećanje dano Zagrepčanima, a time i požuriti realizaciju obećanja gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića koje je dano 2013. godine, kada su obojica jamčila povezivanje ova dva grada – ili brzom šinskom željeznicom ili tramvajem s jasnim rokom početka realizacije, a to je kraj 2016.

Dvije su opcije povezivanja Plesa sa Zagrebom: ona preko Radničke ceste i Domovinskog mosta, ali i kroz željezničke koridore prema pruzi Zagreb – Sisak, a novac francuskih investitora, kao i onaj iz fondova EU znatno bi ubrzao realizaciju. O modernizaciji javne rasvjete govori se još od 2012. godine – rok je do ožujka, do kada se 3000 tijela javne rasvjete treba zamijeniti LED rasvjetnim tijelima.

Komentara 10

DU
Deleted user
09:20 04.02.2016.

Tramvaj je stigao do Dubeca i Prečkog, a kad će se produžiti prema Podsusedu?

HR
Hrabraja
09:41 03.02.2016.

Pokazali su im kako funkcioniraju semafori u gradu, rotor kod domovinskog mosta, lezece policajce za kamionske terminala, cijenu komunalija, procistac voda i koliko kosta. A zatim su ih smlavili s cijenom 2 wc-a nadatresnica i fontana.

KO
komentatorv3
13:10 03.02.2016.

e sad patite esdepeovci kad mile s podrskom drzavnog vrha otvori put velikim investicijama u zg :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije