Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očajni na Zelenom dolu

Penjemo se 101 stubom jer zbog GUP-a nemamo lift

lift zeleni dol
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
29.05.2016.
u 18:39

Ostarjeli smo čekajući dizalo, ogorčeni su stanari 11 zgrada. Generalni urbanistički plan na tome području zabranjuje zahvate na objektima s više od tri etaže ako su na čestici manjoj od 600 kvadrata

Zašto je važno da se promijeni Generalni urbanistički plan (GUP), najbolje svjedoči primjer stanara 11 zgrada u Ulici Zeleni dol iznad Kvaternikova trga koji zbog birokratske zabrane ne mogu ugraditi dizala u svoje šesterokatnice pa se svakodnevno moraju uspinjati 101 stepenicom.

Prema GUP-u, naime, na tom području nisu dozvoljeni dodatni građevinski zahvati na zgradama s više od tri etaže ako se nalaze na čestici manjoj od 600 kvadrata, čak ni zato da bi se poboljšali životni uvjeti.

Da stvar bude još apsurdnija, ugradnja dizala je zabranjena iako je u zgradama s vanjske strane pri gradnji ostavljeno mjesto baš za – lift.

Regulativa "sveta krava"

Predstavnik stanara u zgradi na broju 2 Ivan Kresonja požalio se da ispada da je GUP “sveta krava” i da mu je cilj zamrznuti postojeće stanje umjesto da se sagledavaju stvarne potrebe građana.

Stanari su većinom ljudi stariji od 65 godina, od kojih su neki i teško pokretni, i o liftu nam ovisi kvaliteta života. A ostarjeli smo čekajući ga. Zgrada je građena 1964. godine, a do danas smo u više navrata pokušavali promijeniti odluku u GUP-u kako bi nam se omogućila investicija – kazao je Kresonja.

Generalni urbanistički plan na tome području zabranjuje zahvate na objektima s više od tri etaže ako su na čestici manjoj od 600 kvadrata

Ivan Kresonja

Ulica Zeleni dol

Dodao je da ni od koga ne traže novac za subvenciju ugradnje dizala, već su spremni sami podići kredit i financirati projekt, što će ih koštati oko 250 tisuća kuna. Od mjerodavnih gradskih ustanova, u ovom slučaju Zavoda za prostorno uređenje i Gradske skupštine, traže da im to omoguće izglasavanjem promjena GUP-a.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

– Osim što bi se nama olakšao život, to bi bila dobra injekcija i gospodarstvu jer je ovdje 11 zgrada i stanari svih njih zainteresirani su za ugradnju – napomenuo je Kresonja. Projekt za lift već je spreman, stanari su se usuglasili tko mora dati koliko novca, dok su tri vlasnika oslobođenja plaćanja.

Veća vrijednost nekretnine

– Vlasnici triju stanova na prvom katu nisu željeli sudjelovati u investiciji jer kažu da im nije potreban lift pa su nam dali suglasnost uz uvjet da budu oslobođeni davanja, što smo prihvatili jer nam je dizalo neophodno – rekao je Kresonja.

Ugradnjom dizala stanarima će skočiti i vrijednost nekretnine.

– Imamo sreću da postoji mjesto gdje se lift može ugraditi bez većih zahvata, ali i da su stanari složni. Ugradnja dizala bila bi na korist svima, a nikomu na smetnji i zato se nadamo da će Grad odobriti izmjene GUP-a da krenemo u realizaciju – kazao je stanar Mladen Trusić, koji se svakodnevno uspinje na peti kat i koji se nada da će zato lift dobiti zeleno svjetlo.

Komentara 1

SU
subara
08:54 30.05.2016.

bolesna politika hrvatske. daj u džep.pa radi što hoćeš. nije mi jasno kako se nemoze stati u kraj javnom unistavanju drzave zobog vlastitih interesa. jesmo toloiko lud narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije