Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pohod "Tragom prvog izleta HPD-a"

Penjat će se na Plešivicu istim putem kao i 1875. godine

japetić
Foto: Facebook
1/3
03.05.2015.
u 08:34

Detalje o "laznji" našli su u članku "Obzora" otprije 140 godina, koji je pisao Gjuro Pilar, planinar i prvi profesor geologije

Gotovo tisuću planinara 17. svibnja točno u 9 sati okupit će se u Rudama pored Samobora.

Obilježit će tako prvi organizirani planinarski izlet, kojemu je cilj bio upravo vrh Plešivice. I sada će, 140 godina poslije, poći istom trasom.

–Svoju prvu "laznju", kako su nazvali izlet, Hrvatsko planinarsko društvo poduzelo je 17. svibnja 1875. na Oštrc i Plešivicu, pod vodstvom predsjednika HPD-a dr. Josipa Schlossera. U to vrijeme bio je to ozbiljan podvig - priča predsjednik HPD-a "Japetić" Samobor Robert Cvetković, društva koje, uz Hrvatski planinarski savez organizira izlet. O detaljima "laznje" čitali su u "Obzoru" iz te godine, koji je objavio članak Gjure Pilara, prvog profesora geologije na Zagrebačkom sveučilištu, organizatora osnivačkog sastanka HPD-a i pomoćnika J. Schlossera.

– Večernjim vlakom krenu družba željeznicom do Podsuseda, gdje ih dočeka srdačnim pozdravom ljekarnik Švarc, povjerenik društva za Samobor. Na desnoj obali Save, kuda se prevezoše splavi bijahu u pripravi troja kola, te veselo, pače pjevajući, prispješe planinci u Samobor, pisao je Pilar. Nakon što su prespavali u Samoboru, kolima su se rano ujutro uputili u Rude, uspeli se na Oštrc, a zatim i na Plešivicu. Tijekom puta bilježili su podatke o flori, fauni, nadmorskoj visini, temperaturi i drugim prirodnim pojavama. Po povratku u Samobor proslavili su svoj uspjeh i tek se trećega dana vratili u Zagreb. Tako će se i za dva tjedna planinari ići od Ruda preko Velikog dola, Oštrca, Rancerja, Prekrižja i Poljanica na Plešivicu.

–U sjećanje na prvi izlet HPD-a, od 1965. Hrvatski planinarski savez i HPD "Japetić" svakih 10 godina priređuju pohode "Tragom prvog izleta Hrvatskog planinarskog društva" - kaže Cvetković, te dodaje da do cilja treba četiri do pet sati hoda. Planinari će na startu dobiti dnevnik pohoda u koji će skupljati žigove na kontrolnim točkama, a na cilju će dobiti značku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije