Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobična izložba u Tehničkom muzeju

Pegla, mlinac za kavu, šparet, vešmašina... bit će stalni postav

28.02.2017., Zagreb - U Tehnickom muzeju Nikola Tesla priprema se izlozba - Iz svakodnevice u bastinu. Ravnateljica muzeja, Markita Franulic.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
01.03.2017.
u 12:24

Izložba “Iz svakodnevnice u baštinu” počinje u ponedjeljak, a na njoj će biti izloženo 400 predmeta koji su otkupljeni ili dobiveni posljednjih 16 godina

Električni štednjak iz 1955., grijalo hrane za dojenčad iz istog razdoblja, apsorpcijski hladnjak Electrolux iz 1930-ih kao iznimno rijedak očuvani primjerak, ali i prva prijenosna računala, veš-mašina stara 60 godina i još stariji “šparet”, mlinci za kavu... To je samo dio onoga što će od ponedjeljka 7. ožujka izložiti u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla”.

Poželjni tragovi korištenja

Iz svojih će depoa te muzejske čuvaonice izvaditi 400 predmeta koje su prikupili od 2000. do 2016. godine, a koji su proizvedeni u Hrvatskoj te ih nikad nisu izlagali. Ideja je bila u sklopu izložbe “Iz svakodnevice u baštinu”, kaže ravnateljica muzeja te autorica ovog projekta Markita Franulić, pokazati javnosti što posjeduju te kako to čuvaju, kao i senzibilizirati potencijalne donatore da razmotre mogućnost ponude muzeju. Sve su to predmeti koji su nekad bili u nečijim domovima ili pogonima. A danas spadaju u tehničku baštinu.

– Svi su ti predmeti korišteni, a na nekima se i vide tragovi korištenja, koji im daju dodatnu vrijednost – kaže Markita Franulić, dodajući kako predmete nisu restaurirali, već samo očistili te i ih dobro čuvaju. Velik dio njih bit će u novom stalnom postavu “Made in Croatia”, koji planiraju uvesti kao dodatni sadržaj nakon obnove muzeja za što se upravo izrađuje dokumentacija kako bi novac povukli iz europskih fondova. Ovi su predmeti samo dio onoga što su prikupili tijekom 16 godina. Nešto su otkupili, nešto dobili zamjenom, a nešto je donirano od 120 različitih donatora.

– Značajnu donaciju dobili smo od jedne gospođe koja je stare predmete donijela iz Amerike, dobivali smo i od tvornica koje su aparate proizvodili, ali su izašli iz uporabe. Zanimljivi su i predmeti vezani uz znamenite pojedince, kao što je “guc” iz 1920. u kojem je Mate Balota, hrvatski akademik, književnik, ekonomist, sveučilišni profesor i novinar, provodio svoje slobodno vrijeme u ribarenju – kaže M. Franulić.

I kabina sa Sljemenske žičare

Prikazat će i makete te minijaturne modele koji imaju svoju ulogu u interpretaciji određenih tema te u edukaciji.

– Tako ćemo izložiti maketu željeznice kojima je vozio “Samoborček”. Autor je rekonstruirao cijeli potez od Bregane do Zagreba. Tu su i makete raznih zrakoplova izrađene prema originalnim nacrtima – kaže Markita Franulić.

Među predmetima će se naći i putnička kabina žičare Sljeme, a uskoro će u muzej doći i ostatak, nakon što se žičara demontira.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije