Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novih 60

Pazite se! Evo gdje će u Zagrebu biti nove nadzorne kamere

kamere videonadzor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.05.2014.
u 13:15

Stiže još 60 kamera, samo u Jelkovcu 6. Bit će ih ukupno 285. Posljednji val postavljanja videonadzora zbog prometnih i drugih prekršitelja gradsku blagajnu stajao je četiri milijuna kuna

Nakon dvije godine stanke i nešto više od 80.000 ulovljenih prometnih i drugih prekršitelja, u Zagrebu će se, od njegova najužeg središta do Jelkovca, postaviti nove nadzorne kamere.

Sa 75 na novih 95 lokacija

Sigurnost će se tako pojačati sa 60 kamera koje će se postaviti na 20 novih lokacija, a na svaku njih postavljaju se tri nadzorne kamere visoke rezolucije koje pokrivaju i više od 100 metara. Tako se broj s dosadašnjih 75 lokacija pokrivenih videonadzorom penje na njih 95, koliko će ih sada biti u cijelome gradu.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

Postavljanje novih kamera gradsku će blagajnu stajati nešto više od četiri milijuna kuna.

– Kamere su se pokazale efikasnima u baš svakom pogledu. Pogrešan je stav da Grad postavlja kamere kako bi zgrnuo novac od prekršitelja jer naš je glavni cilj sigurnost i zaštita građana, ali i imovine – poručio je Mate Kraljević, pomoćnik pročelnika gradskog Ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Iako u nadzornom centru u Jukićevoj ulici, kako je objasnio Kraljević, ne vode detaljnu evidenciju o broju ispisanih kazni prekršiteljima, poručuju da je u nadzor neprekidno uključena i policija koja snimke redovito kontrolira te tako rješava i brojne druge slučajeve.

Videonadzor ne postavljamo zbog ispisivanja kazni ni punjenja blagajni nego zbog sigurnosti građana

Mate Kraljević,

pomoćnik pročelnika

– Svakako da je jedna od najpoznatijih pomoći kamera bila u otkrivanju onih koji su na glavnom zagrebačkom trgu postavili i detonirali eksplozivnu napravu. Bile su pomoć i u kažnjavanju onih koji ugrožavaju sigurnost pješaka, ali i onih koji grafitima uništavaju pročelja zgrada – rekao je Kraljević.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, prve kamere postavljene su još 2011. godine na frekventnim lokacijama u Martićevoj, Šubićevoj ulici i na Kvaternikovu trgu. Godinu i pol nakon njihova postavljanja cijeli projekt rezultirao je smanjenjem broja prekršaja na spomenutim lokacijama.

Tada se najviše kazni ispisivalo u iznosima od 300, 500 i 700 kuna, i to zbog parkiranja na dijelu prometnog traka, suprotno prometnom znaku ili zbog zauzimanja mjesta određenog za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.

U Jelkovec ide šest kamera

U novom valu postavljanja videonadzora najviše će se kamera montirati na Ilici od dijela Gundulićeve ulice pa sve do Domobranske gdje je za njihovo postavljanje predviđeno čak devet mjesta, dok će samo jedna kamera biti postavljena na Trg Ante Starčevića 7.

U Sopnici Jelkovec će se postaviti šest novih kamera na dvije pozicije, dok će od Savske do Republike Austrije biti postavljeno ukupno devet kamera.

Komentara 42

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
13:23 09.05.2014.

Nek srede proklete vandale koji šaraju po fasadama. Mi stanari u zgradi uložili 80 000 kn u pročelje, nakon 3 tjedna pjavilo se 5-6 grafita i uništili cijelo pročelje. Nek se Bandić pozabavi i time, a ne samo vozačima.

IB
Ivan Brnčić
14:27 09.05.2014.

daklem,nije protuzakonito postavljanje i ne narusava se vasa privatnost.naime,vi kad ste na ulici - ste na javnom mjest.vasa kuca je vase privatno mjesto a ulice javno.ak zelite privatnost ostanite doma.podrzavam kamere i stvarno se nadam da ce se jednom stat na kraj saracima.ako ne radite nista krivo i lose,niste zanimljivi i nece vas gnjavit.kao sto pise,uvodjenjem kamera se smanjilo prekrsaja a dobar dio ih se naplatilo.boje se i bune protiv kamera oni koji cine prekrsaje..

BO
Boriso
14:03 09.05.2014.

Dajte više uhvatite preko tih kamera ljevičare i boyse koji najviše uništavaju pročelja grafitima! Zašto ti vandali neodgojeni toliko žele poružniti Zagreb? Pa oni uništavaju i friško obnovljena pročelja! Da li bi u Dobrovnik dolazili turisti da je grad pošarann grafitima? Ovaj teror grafitima po fasadama više nije normalan, neka si dom šaraju ti jadnici, *ebale ih njihove grafiterske škrabotine i poruke kojima se samo oni dive.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije