Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U OŠ G. Krklec izvannastavnu aktivnost shvaćaju ozbiljno

Patroliraju ispred škole, a njihovom zaslugom Grad je iscrtao biciklističke staze

29.01.2015., Zagreb - Osnovna skola Gustava Krkleca, Travno, profesor Josip Funtak i ucenici Dorotea Jedut, Lorena Vukovic i Vito Kurtic su osmislili projekt poboljsanja biciklisticke infrastrukture u kvartu. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Goran Jakuš/PIXSELL
30.01.2015.
u 09:15

Pod vodstvom profesora tehničke kulture Josipa Funtaka učenici svakodnevno osiguravaju promet u svom kvartu

Uređenje 15 kilometara biciklističke staze oko cijelog kvarta upravo je njihova zasluga. Pomažu i mlađim kolegama da sigurno stignu u školu regulirajući promet, a urgiraju i kada treba iscrtati poneki pješački prijelaz ili mu samo obnoviti boju. Čiste semafore kako bi vozači, ali i pješaci bolje vidjeli svjetlo, a njihovom zaslugom popravljeni su i uređaji na semaforima koji slijepim osobama signaliziraju kada je sigurno prijeći cestu.

Imaju i glasnogovornika

Ekipa je to školskih prometnih jedinica iz Osnovne škole Gustava Krkleca u Travnom. Višestruki gradski prvaci u projektu koji okuplja mlade kako bi ih podučavao sigurnosti u prometu, osim "standardnih" aktivnosti prometnih jedinica, na sebe su odlučili preuzeti njih više od sto, a sve pod vodstvom profesora tehničke kulture Josipa Funtaka.

– Organizirani smo odlično. Imamo predsjednicu prometnih jedinica, zamjenicu, blagajnika, pa čak i glasnogovornika. Upravo on pisao je nedavno gradonačelniku o našim aktivnostima i zbog te inicijative iscrtane su biciklističke staze oko Travnog – objasnio je profesor te dodao kako su sami učenici predložili način na koji bi se staze trebale označiti.

Pružaju primjer svima

Do iscrtavanja, objasnio je učenik Vito Kurtić, biciklisti su stalno bili u prekršaju jer se po pločniku ne smije voziti i po njemu se bicikl smije isključivo gurati.

– Školske prometne jedinice odlična su aktivnost. Naučili smo puno o prometu te načinu na koji se smije i treba ponašati, a to će nam svakako dobro doći i kada budemo stariji – rekla je zamjenica predsjednice prometnih jedinica, učenica Dorotea Jeđut. Osjećaju se ponekad i kao "mali policajci", pogotovo kada ujutro patroliraju ispred škole pazeći da njihovi kolege, učenici prvog razreda osnovne škole, sigurno stignu od autobusa do škole.

– Uključila sam se u prometne jedinice jer imam priliku i pomagati, što me jako veseli. Uspjeli smo čak i u inicijativi da se asfaltira prilazni put našoj školi pa mislim da pružamo i primjer odraslima – rekla je učenica Lorena Vuković. Školske prometne jedinice projekt je koji djeluje na području Zagreba i u njega je uključeno 28 škola.

>>Biciklistička karta kroz Zagreb – od staza do puteljaka

Komentara 1

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
18:40 30.01.2015.

Iste te biciklističke staze su iscrtane pored klupa pa će ih sad Zrinjevac morati premještati nasuprot novoiscrtanih biciklističkih staza. Ne, uopće to nije dodatni trošak. Toliko o pameti profesora i djece ;(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije